Zavargásokkal kísért hatalmi harc

Az egyiptomiak többsége a katonai kormányzat visszatérését akarja

Az egyiptomiak nagy többsége szerint az jelentené a kiutat a jelenlegi belpolitikai válságból, ha a katonák visszatérnének a hatalomba.

2013.03.17 14:02MTI

Az ország különböző részeiből való kétezer ember négy változat közül választhatott azt illetően, hogyan lehetne véget vetni az iszlamisták és ellenfeleik közti, zavargásokkal kísért hatalmi harcnak: egységkormánnyal, hamarosan megtartandó parlamenti és elnökválasztással, katonai hatalomátvétellel egy átmeneti időszakra, vagy olyan elnöki tanács létrehozásával, amelyben az ellenzék is részt vesz. A megkérdezettek 82 százaléka a katonai változatra voksolt.
   
A hadsereg vezetése 2011 februárjában, napok óta tartó tömegtüntetések után lemondásra kényszerítette Hoszni Mubarak addigi elnököt. Ezután katonai tanács vette át a hatalmat, majd fokozatosan átadta azt a nép újonnan megválasztott, többségükben az iszlamista pártokhoz tartozó képviselőinek, mindenekelőtt a Muzulmán Testvériségből jövő Mohamed Murszi elnöknek.
   
Azóta egymást érik a tüntetések és erőszakos utcai megmozdulások. A bűnözés erősen megnőtt, az egyiptomi valuta pedig veszített értékéből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.