Kisütött a nap!

Folytatódik a küzdelem az árvíz és a belvíz ellen Horvátországban

Folytatódik a küzdelem az árvíz és a belvíz ellen Horvátországban, ahol több napos esőzés, havazás után csütörtökön végre kisütött a nap.

2013.04.04 15:42MTI

A Kupa mentén, a Száva Jasenovac környéki szakaszán, a dél-dalmáciai Neretva völgyében és sok más területen utakat, mezőgazdasági területeket, házakat, udvarokat árasztott el víz. Metkovicnál a Neretva jobb partján mintegy húsz ház került a víz fogságába, miután a folyó visszaduzzasztotta egyik mellékfolyóját, amely kiöntött. 

A dél-dalmáciai város környékét a jablanicai vízerőmű tározójának kritikus telítődése is fenyegeti. A Neretva már apad, a víz azonban csak lassan húzódik vissza. A Száva megkímélte Sziszek (Sisak) városát, de kritikus a helyzet Lonjsko polje térségében, ahol a gátak magasításán dolgoznak. 

A horvát-bosnyák határfolyót most Jasenovacnál figyelik aggódva, mert ott egy szűk mederszakaszon még okozhat gondot. Jasenovac után a Száva medre kiszélesedik, ezért az alsóbb szakaszokon már nem tartanak árvízveszélytől. Kritikus a helyzet a Kupa menti falvakban. A víz betört az utakra, termőterületekre, alacsonyan fekvő házakba. 

Napok óta harcolnak a víz ellen Cicka Poljanában is, Velika Goricánál, ahol a Száva és a Kupa összeért és visszaduzzasztotta az Odra folyót. Helyi médiahírek szerint közel harminc önkéntes tűzoltóegység dolgozik a víz szivattyúzásán és nyúlgátak építésén.
 
A kiadós csapadék miatt egyre több helyen omlanak le támfalak, nyílik meg a föld, csúszik meg a talaj az országban. Az északnyugat-horvátországi Klanjec városkában olyan sok földcsuszamlás történt, hogy emiatt elemi csapás sújtotta övezetnek nyilvánították a térséget. Zágrábban is egyre több, domboldalban épült házat veszélyeztet a földmozgás, de számos helyen az utak alatt is megindult a vízmosta talaj. 

A meteorológiai előrejelzések szerint Horvátországban átmeneti napsütés után péntektől újabb esőzésekre kell számítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.