Komolyanan veszik Észak-Korea bejelentését

Észak-koreai hadiállapot - eljön az a pont, ahonnan nincs visszaút

Moszkva és az ENSZ is önmérsékletre intette a feleket azután, hogy a sajtó szerint Észak-Korea szombaton kihirdette a hadiállapotot.

2013.03.30 12:03MTI

Grigorij Logvinov, az orosz külügyminisztérium koreai ügyekben illetékes tisztviselője az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva közölte: Moszkva azt reméli, hogy "mindkét fél maximális felelősséget és önmérsékletet fog tanúsítani, és nem lép át olyan határt, ahonnan nincs visszaút".
   
Moszkva azonban nem lehet közönyös, amikor keleti határainál szítják a feszültséget. Észak-Koreából minden nap érkeznek fenyegetések, miközben Dél-Koreában hadgyakorlatoznak, és mindez aggasztja Moszkvát - tette hozzá a diplomata.
   
New Yorkban Martin Nesirky ENSZ-szóvivő azt közölte, hogy a világszervezet aggodalommal fogadta Phenjan újabb fenyegetőzését. Észak-Koreának "vissza kell fognia indulatait" az amúgy is nyugtalan időszakban - mondta Nesirky, aki szerint továbbra is érvényes Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár március 7-i felhívása, amelyben a katonai retorikától és a térség stabilitását veszélyeztető lépésektől való tartózkodásra, irányváltásra és bizalomépítésre szólította Phenjant.
   
Korábban az amerikai kormányzat illetékese is jelezte, hogy Washington komolyan veszi Észak-Korea bejelentését. "A fenyegetést komolyan vesszük, és szoros kapcsolatot tartunk fenn dél-koreai szövetségesünkkel" - mondta Caitlin Hayden, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője.
   
Bob Carr ausztrál külügyminiszter szombaton úgy nyilatkozott, hogy országa újabb egyoldalú szankciók bevezetését fontolgatja Észak-Korea ellen. Arra szólította a nemzetközi közösség országait, hogy szigorúan tartsák be a Phenjan ellen foganatosított fegyverembargót.
   
Észak-Korea szombaton hirdetett hadiállapot, és közölte, hogy ennek értelmében a két Koreát érintő minden ügyet háborús időszakra kidolgozott szabályoknak megfelelő módon fog kezelni. "Véget ért a se nem béke, se nem háború állapota a Koreai-félszigeten" - írta a KCNA hivatalos hírügynökség, amely szerint a hadsereg a "végső parancsra" vár Kim Dzsong Untól, az ország vezetőjétől, hogy a provokációkra "könyörtelen választ" adjon. Az orosz média szerint azonban nem ennyire rossz a hír, csak félrefordították >>>

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.