Szó sincs róla

Félrefordítás állhat Észak-Korea hadiállapota mögött

Világszerte vezető hír, hogy Észak-Korea kihirdette a hadiállapotot déli szomszédjával, ám az orosz média szerint csupán félrefordították a nyilatkozatot.

2013.03.30 09:52Konrád - ma.hu
Kim Dzsong Un - MTI

A nyugati média jelentése szerint a sztálinista ország állami hírügynöksége, a KCNA arról tájékoztatta a világot, hogy Észak-Korea és Dél-Korea között hadiállapot lépett érvénybe, és mostantól minden vitás kérdést a háborús időkre vonatkozó szabályok szerint intéznek el. Az AFP jelentése szerint a nyilatkozatban a következő szerepel: "Véget ért a se nem béke, se nem háború állapota a Koreai-félszigeten".

Az orosz média azonban rámutatott: valójában félrefordítás történt, és az északi nyilatkozat messze nem ilyen harcias. A Ria Novosztyi jelentése szerint a pánikot kiváltó szöveg pontos fordítása: "a háborús időkre vonatkozó szabályok" lépnek életbe, amint megtámadják őket, és onnantól kezdve "Észak-Korea hadiállapotba lép." A Dél-koreai Yonhap hírügynökség - egy neve elhallgatását kérő katonai forrásra hivatkozva - azt jelentette: dacára a fenyegető északi retorikának, Phenjan semmilyen különleges katonai átcsoportosítást nem hajtott végre.

A két Korea technikai értelemben eddig is háborúban állt, mert az 1950-1953 között vívott koreai háborút tűzszünet zárta le, nem pedig békeszerződés. Észak-Korea márciusban bejelentette, hogy felmondja a tűzszünetet, tiltakozásul a déli országrészben folyó koreai-amerikai hadgyakorlatokra. Ezek kezdete óta a KNDK szinte minden nap fenyegetőzött azzal, hogy csapást mér dél-koreai és amerikai célpontokra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.