Újabb lépés a rakéták kilövése felé

Észak-Korea, rakéták: célkeresztben a déliek és az Egyesült Államok?

Észak-Korea vezetője egy sebtében összehívott katonai értekezleten utasítást adott.

2013.03.29 07:27MTI

A KCNA jelentése szerint Kim Dzsong Un az éjféli tanácskozáson azt mondta a tábornokoknak, hogy "a fejlemények fényében úgy ítéli meg, hogy elérkezett az idő a leszámolásra az amerikai imperialistákkal".

Kim "aláírta a tervet a technikai előkészületek elvégzéséről, és utasította a hadászati rakétaerőket, hogy álljanak készen a tüzelésre, arra, hogy bármely pillanatban lecsaphassanak az amerikai szárazföldre, a csendes-óceáni támaszpontokra, beleértve Guamon és Hawaiin, valamint Dél-Koreában" - közölte a hivatalos hírügynökség.

A phenjani döntés közvetlen előzménye, hogy az Egyesült Államok két B-2-es lopakodó bombázót is bevetett egy, a Koreai-félszigeten folyó hadgyakorlaton. Az amerikai nukleáris elrettentés egyik alapvető eszközének tekintett, B-2 Spirit típusú két nehézbombázó Missouri amerikai szövetségi államból szállt fel, és gyakorlóbombákat dobott le különböző célokra dél-koreai területen - közölte csütörtökön a Dél-Koreában állomásozó amerikai erők parancsnoksága.

E gépek most először végeztek bombázó gyakorlatokat Koreában. Eddig Szerbiában, Afganisztánban és Líbiában vetették be háborúban a típust.

Észak-Korea a brit hírügynökség szerint a szovjet korszakból származó Scud típusú rakétákkal rendelkezik, amelyek képesek elérni a déli országrészt, de nagy hatótávolságú rakétáit még nem próbálta ki sikeresen.

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter azt mondta csütörtökön újságíróknak, hogy a B-2-esek kiküldése a normális gyakorlat része, és nem szándékozták provokálni vele Észak-Koreát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.