A világ minden tájáról érkeztek hívők

Jézus keresztrefeszítésére emlékeztek Jeruzsálem óvárosában

Több ezer keresztény hívő zarándokolt el pénteken a jeruzsálemi óvárosba, hogy megemlékezzen Jézus mintegy 2000 évvel ezelőtti megfeszítéséről.

2013.03.29 15:54MTI

A világ minden tájáról érkező hívek hangosan imádkozva, többen fakereszteket hordozva járták be azt az útvonalat, amelyet Jézus tett meg a kereszttel megfeszítése előtt. A Via Dolorosa, azaz a "fájdalmak útjának" 14 stációját járták végig, a hagyományos nagypénteki keresztút a Szent Sír-bazilikánál ért véget.
 
A templom azon a helyen áll, ahol Jézust keresztre feszítették, majd eltemették. A rendet több ezer izraeli rendőr biztosítja az óvárosban. A nagyfokú készültséget az is indokolja, hogy a palesztinok március 30-án tartják a "Föld napját", arra emlékezve, hogy 1976-ban ezen a napon halt meg az arab közösség hat tagja egy tüntetésen, amelyen a palesztin földek izraeli elkobzása ellen tiltakoztak. 

A zsidó közösség nagy ünnepe, a pészah egy része idén egybeesik a keresztény húsvéttal, így nagypénteken zsidó hívők is nagy számban ünnepeltek a jeruzsálemi óvárosban. Izrael állam megalapításakor, 1948-ban még a szentföldi lakosság több mint 18 százaléka keresztény volt. Ma a keresztények aránya alig 2 százalék, többségük ortodox keresztény, akik a Julianus-naptár szerint majd májusban ünneplik a húsvétot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.