A ház körül az Egyesült Államokban

Házkutatási engedély nélkül drogkereső kutya nem szaglászhat

Házkutatásnak minősül, ha kábítószer-kereső kutyával szagoltatnak egy házat, így a rendőrségnek házkutatási engedély kell a művelethez - döntött kedden az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága.

2013.03.27 03:31MTI

A bíróság egy 2006-os ügyben döntött így, amelyben egy kannabisz termesztésével vádolt férfi, Joelis Jardines és Florida szövetségi állam állt perben egymással.
   
A miami rendőrség olyan értesülést kapott, hogy Jardines tiltott növényt termeszt a kertjében. Az információ ellenőrzése végett drogkereső kutyával szálltak ki a rendőrök a helyszínre, amely a ház körül alaposan körülszimatolva a bejárati ajtón kívül is erőteljes szagot érzett.
   
A rendőrség a kutyás nyomozást használta fel, hogy házkutatási engedélyt kérjen és másnap átkutassa Jardines házát.
   
A bírák – öt igen és négy nem szavazat mellett – úgy ítélték meg, hogy a keresőkutya bevetése ellentétes az amerikai alkotmánynak az indokolatlan házkutatás elleni védelemre vonatkozó negyedik módosításával. A bírák szerint a rendőrök Jardineshez és közvetlenül a házához tartozó övezetben gyűjtöttek információt, azaz a ház közvetlen környékén, amely megítélésük szerint ugyanúgy védett, mint a maga a ház.
   
A bírák szerint a rendőröknek sincs több joguk indokolatlanul tartózkodni valakinek a birtokán, mint például egy mozgó süteményárusnak.
   
Idén a bíróság immár másodszor foglalt állást rendőrkutyával kapcsolatban. Februárban úgy döntött, hogy alkotmányos rendőri eljárás, ha egy kábítószer-kereső kutya jelzése alapján átvizsgálnak egy gépjárművet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.