Harc a török állam ellen

A Kurd Munkáspárt kihirdette a tűzszünetet

A Kurd Munkáspárt (PKK) katonai szárnya szombaton hivatalosan is tűzszünetet hirdetett Törökországgal, eleget téve ezzel a párt börtönben lévő vezetője csütörtöki felszólításának.

2013.03.24 04:39MTI

"Vezetőnk döntése mindannyiunké. Elfogadjuk és egyet értünk vele. Történelmi jelentőségű, korrekt döntésnek tartjuk... Hivatalosan kinyilvánítjuk a tűzszünetet" - üzente az internetre föltett videó felvételen Murat Karayilan, a PKK katonai parancsnoka az észak-iraki hegyvidékről, ahol a kurd gerillák táborai vannak.
   
Abdulla Öcalan, a PKK alapítója és a kurd önrendelkezési harc elindítója csütörtökön felszólította pártja tagjait és híveit, hogy közel harminc év után szüntessék be a harcot a török állam ellen, és vonuljanak ki az országból, mert elérkezett az idő az "eddigi politika átértékelésére".
   
Karayilan a visszavonulás kapcsán a török parlament és kormány tennivalóiról beszélt, de ezeket nem részletezte. Kijelentette, hogy fegyveresei több támadást nem indítanak, de ha őket támadják meg, akkor felveszik a küzdelmet.
   
A PKK becslések szerint jelenleg ötezer harcossal rendelkezik, de ennek csak a fele tartózkodik Törökországban, a másik fele az iraki rejtekhelyeken húzza meg magát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.