Sokan meghaltak

Tűz pusztított egy thaiföldi menekülttáborban

Legalább harmincan meghaltak és sokan megsérültek, amikor tűz ütött ki az észak-thaiföldi Mehongszon tartományban lévő egyik menekülttáborban, amelyet mianmariak befogadására létesítettek.

2013.03.22 18:34MTI

Egy illetékes szerint mintegy kétszáz ember sérült meg a lángokban. A helyi hatóságok viszont száz sérültről tudnak, akik közül 32-nek az állapota súlyos.
 
A belügyminisztérium szerint a halottak többsége nő, idős ember és gyermek. A tűz a Meszurin menekülttáborban lobbant fel, ahol mintegy 3700 menekült él. A hatóságok katonákat és biztonsági önkénteseket vezényeltek az oltásra.
 
A lángok megfékezését lassította, hogy nehéz volt a helyszínre juttatni a tűzoltóautókat, mert a menekülttábor eldugott helyen, egy erdő közepén áll. Végül kétórás megfeszített munkával sikerült eloltani a tüzet, amelynek keletkezési okáról nem tudni semmi biztosat. 

Egy helyi vezető azt közölte az újságírókkal, hogy erdőtűz terjedt át a táborra, míg más források szerint állítólag főzés közbeni figyelmetlenség okozta a tragédiát. Thaiföldön tucatnyi menekülttábor működik a mianmari határ mentén. Az 1980-as évek közepén létrehozott, eredetileg ideiglenesnek szánt táborokban februárban 130 ezren laktak. 

Közülük mintegy 80 ezernek volt hivatalos menekültstátusa a táborokat működtető Thailand Burma Border Consortium nevű civil szervezet szerint. A mianmari junta 2011 márciusi feloszlatása után Thaiföld bejelentette: be kívánja zárni a táborokat, mihelyt biztonságos lesz a helyzet a határ másik oldalán. A mianmari hatóságok tűzszüneti megállapodást írtak alá a legtöbb etnikai kisebbség lázadóival, de a Thaiföldre menekülteket nem fogadták vissza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.