Az erőszak sújtotta déli országrész

Thaiföldi katonák visszaverték a muzulmán fegyveresek támadását

Thaiföldi tengerészgyalogosok szerdára virradó éjjel visszaverték muzulmán fegyveresek támadását támaszpontjuk ellen az erőszak sújtotta déli országrészben, és tizenhatot megöltek közülük.

2013.02.13 10:05MTI

Ez volt a gerillák legnagyobb embervesztesége, amelyet elszenvedtek 2004 áprilisa óta. Akkor száznál több fegyveres halt meg, mikor egy időben három tartományban indítottak támadást rendőrőrsök és ellenőrzőpontok ellen.
   
Kedd éjfél után nem sokkal mintegy harminc fegyveres nyitott tüzet a tengerészgyalogosok Bacso körzetbeli bázisára Narathivat tartományban - közölte Szomkiat Ponprajun kapitány, a tartományi tengerészgyalogos hadtest különleges akciócsoportjának vezetője. A biztonsági erők visszalőttek, és a kialakult tűzharcban 16 támadó meghalt, a többi elmenekült - tette hozzá.
   
A hatóságok 13 puskát, három pisztolyt és egy kisteherautót foglaltak le a helyszínen - folytatta Szomkiat. Hozzátette, hogy a tengerészgyalogosoknak nincsenek veszteségeik, köszönhetően annak, hogy a helyiektől értesítést kaptak, és így fel tudtak készülni a támadásra.
   
Thaiföld három legdélibb tartományában csaknem mindennaposak a fegyveres összecsapások, amióta a lázadás 2004-ben újra fellángolt, s azóta több mint ötezren haltak meg a harcokban. A biztonsági erőkön kívül a tanárok is célpontjai a muzulmán felkelőknek, mert a kormány képviselőinek tekintik őket.
   
A nagyrészt buddhista ország egykor független, muzulmán többségű déli régiója régóta panaszolja, hogy a bangkoki központi kormány hátrányosan megkülönbözteti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.