Iraki invázió

Colin Powell: Az Egyesült Államok hibákat követett el

Tíz évvel az Egyesült Államok iraki inváziójának megkezdése után az akkori amerikai külügyminiszter beismerte, hogy Washington hibákat követett el.

2013.03.20 04:27MTI

A 2003. március 20-án kezdődött invázió tizedik évfordulójának előestéjén Colin Powell a Frankfurter Rundschau című német lapnak nyilatkozva elismerte, hogy az Egyesült Államoknak végig kellett volna gondolnia a bevonulást, szem előtt tartva a várható következményeket. Powell szerint az Egyesült Államok Irakban erre túl kevés figyelmet fordított.

Az inváziót megindító George W. Bush akkori amerikai elnök külügyminisztereként Powell az ENSZ-ben elhangzott beszédében, az állítólagos iraki tömegpusztító fegyverekre hivatkozva az Egyesült Államok iraki háborújának támogatására szólította fel a nemzetközi közösséget. Az invázió további indokaként említette a volt iraki diktátor, Szaddám Huszein feltételezett kapcsolatait az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel.

Jóval később Powell egy kongresszusi vizsgálóbizottság előtt mindkét indokot meglehetősen ingatagnak nevezte. Colin Powell az interjúban emlékeztetett arra is, hogy az iraki nép a helyzet stabilizálásának elősegítését várta az Egyesült Államoktól. "Ezt egy cseppet sem tettük meg" - ismerte el Powell, hozzátéve: "Ehelyett csak szemlélői voltunk annak, hogy megkezdődnek a felkelések, és lassan, de folyamatosan kicsúsznak az ellenőrzés alól".

A volt külügyminiszter elmondta azt is, hogy George W. Bush akkori elnök még az invázió 2003. március 20-i megkezdése előtt tervet hagyott jóvá az iraki helyzet stabilizálására, az amerikai védelmi minisztérium azonban nem tartotta be az abban foglaltakat. Az évforduló kapcsán írásos nyilatkozatban méltatta az amerikai katonák akkori helytállását Barack Obama elnök, ugyanakkor további együttműködést ígért Iraknak egy békés jövő megteremtése érdekében.

Az amerikai elnök nehéz évfordulóról beszélt. Akárcsak nem sokkal korábban védelmi minisztere, Chuk Hagel, Barack Obama is az amerikai katonák bátorságát és áldozatkészségét emelte ki. Megemlékezett arról a csaknem 4500 amerikai katonáról, akik - mint hangoztatta - életüket áldozták azért, hogy az iraki nép számára biztosítsák saját jövője alakításának lehetőségét. "Utolsó katonáink 2011-ben emelt fővel hagyták el Irakot" - hangoztatta az elnök, emlékeztetve az amerikai erők teljes kivonására. Az Egyesült Államok továbbra is együttműködik iraki partnereivel a béke és a biztonság megteremtése érdekében - szögezte le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.