Kémkedés

Kémkedés vádjával Szaúd-Arábiában őrizetbe vettek 18 embert, közöttük egy iránit

Szaúd-Arábiában kémkedés gyanújával őrizetbe vettek 18 embert: egy iráni, egy libanoni és 16 szaúdi állampolgárt.

2013.03.20 02:23MTI

Manszúr al-Turki, a belügyminisztérium szóvivője az állami televízióban elmondta, hogy a gyanúsítottakat négy napja vették őrizetbe Mekkában, Medinában, Rijádban és a keleti tartományban. A szóvivő közölte, hogy a gyanúsítottak egy külföldi ország kémhálózatával működtek együtt, és létfontosságú létesítményekről, helyszínekről gyűjtöttek információkat, de nem nevezte meg, melyik államról van szó. Az iráni állampolgárságú férfi őrizetve vétele arra enged következtetni, hogy Irán a szóban forgó ország, amellyel igen feszült Rijád viszonya.

Szaúd-Arábia és Irán között a síita imámokat hatalomra juttató 1979-es iszlám forradalom óta megromlottak a kapcsolatok. A szunnita Szaúd-Arábia és a síita Irán a két rivális felekezet kölcsönös védelmezőjének tekinti egymást. A viszony tavaly tovább romlott, amikor Rijád csapatokat vezényelt Bahreinbe, hogy segítsen letörni az ottani síiták vezette felkelést. A vitatott iráni atomprogram is aggodalmat vált ki Teherán arab szomszédaiban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.