Hadihajókat is venne

Újabb német hadiszállítás Szaúd-Arábiának

Szaúd-Arábia több száz harckocsi után hadihajókat is vásárolni akar Németországtól.

2013.02.10 15:10MTI

A Bild am Sonntag című vasárnapi lap szerint a német szövetségi biztonsági tanács előzetes hozzájárulást adott az 1,5 milliárd eurós üzlethez. A lap szerint a sivatagi királyság tengeri járőrhajókat kíván vásárolni a jachtokra és kisebb méretű hadihajókra szakosodott Lürssen hajógyártól.
 
A cégnek a szerződéskötéstől számított két éven belül kell leszállítania a 10 és 25 millió euró közötti értékű hajókat. Németországban valamennyi hadiipari exportügylethez szükséges a kancellárból és a kormány nyolc miniszteréből álló szövetségi biztonsági tanács hozzájárulása. 

A testület zárt üléseken tárgyalja az ügyeket, még az ülések napirendje is szigorúan titkos, és sem a parlamentnek, sem a nyilvánosságnak nem tartozik elszámolással. Tevékenységéről csak összefoglaló adatokat közöl a hadiipari ágazat kivitelének alakulásáról szóló éves kormányzati jelentésben. Ugyanakkor a politikailag érzékeny és nagy volumenű üzletekről rendre kiszivárognak információk, amelyek általában élénk belpolitikai vitát váltanak ki. 

A Bild am Sonntag szerint Angela Merkel kancellár 2011-ben erősen támogatta, hogy a Lürssen járőrhajókat adjon el Angolának, a szaúdi üzlethez pedig az általa vezetett tanács már meg is adta az előzetes hozzájárulást, amely megnyitja az utat a szerződéskötés felé. A hajógyár nem kommentálta a lap értesülését, és a gazdasági minisztérium szóvivője sem kívánt nyilatkozni az ügyben. 

Ugyanakkor a legnagyobb ellenzéki erő, a szociáldemokrata párt (SPD) parlamenti frakciójának ügyvezetője, Thomas Oppermannn bírálta az üzletet. Úgy tűnik, a kormány "állig fel akarja fegyverezni a szaúdi katonákat, és elereszti a füle mellett a Szaúd-Arábiába irányuló német fegyverszállítások ellen tiltakozó hangokat" - mondta a politikus a Bild am Sonntagnak. Legutóbb tavaly júliusban derült fény arra, hogy az arab ország Németországtól kíván vásárolni hadfelszerelést. 

Az akkori hírek 600-800 Leopard 2 típusú harckocsiról szóltak. 2011-ben, az "arab tavasz" idején 200 Leopard 2-es eladásáról számolt be a német sajtó, amiből jelentős belpolitikai vita alakult ki. Az ellenzék hevesen tiltakozott, felróva a kormánynak, hogy olyan országnak szállít fegyvereket, amely menedéket adott Zin el-Abidin ben Ali volt tunéziai diktátornak, támogatta a tüntetőkkel szemben katonai erővel fellépő bahreini rezsimet, és szinte az utolsó pillanatig kiállt Hoszni Mubarak megbuktatott egyiptomi elnök mellett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.