A kormány készen állt a tárgyalásra

Visszaléptek a béketárgyalástól a pakisztáni tálibok

Korábbi ajánlatukat visszavonva, mégsem tárgyalnak a kormánnyal Pakisztánban a tálibok, akik szerint a hatóságoktól komolytalan választ kaptak a megbékélés előmozdítását célzó kezdeményezésükre.

2013.03.19 01:34MTI

A tálibok közleménye hétfőn jelent meg, nem sokkal azután, hogy négy halálos áldozatot és 47 sebesültet követelő kettős robbantás és lövöldözés volt a Pakisztán északnyugati részén fekvő Pesavárban. A támadást eddig még egyik csoport sem vállalta magára.
   
A pakisztáni tálibok tavaly év végén egy helyi újságban megjelent levelükben közölték, hogy nyitottak az iszlámábádi vezetéssel való tárgyalásra.
   
A kormány, amelynek megbízatása hétvégén járt le, februárban jelezte, készen áll a béketárgyalásra. Akkor úgy tűnt, nem ragaszkodik ahhoz a tálibok által elutasított korábbi követeléséhez, hogy a megbeszéléseket megelőzően a szélsőségesek tegyék le a fegyvert és mondjanak le az erőszakról.
   
Ahszanullah Ahszán tálib szóvivő hétfői videoüzenetében egyebek mellett azzal vádolta meg a pakisztáni hadsereget, hogy továbbra is folytatja a tálibok elleni harcát az amerikai katonai segélyek reményében.
   
"A tábornokok és a politikusok saját érdekeiket szem előtt tartva feláldozzák az országot" - mutatott rá a szóvivő. Mint mondta, csoportjuk "ideiglenesen elhalasztja a tárgyalásokra vonatkozó ajánlatát" a kormány "komolytalan válasza" miatt. Ahszán ezenkívül felszólította a pakisztáni népet, hogy bojkottálja a májusban esedékes parlamenti választásokat, hozzátéve, hogy ehelyett az iszlám törvénykezést kell érvényre juttatni. "Amennyiben nincs elutasítva ez a rendszer, az elnyomás hosszú, sötét éjszakája folytatódni fog" - vélekedett.
   
Megfigyelők szerint a tálibok mostani figyelmeztetése nyomán félő, hogy a választási kampányt erőszakcselekmények fogják kísérni. A májusban esedékes voksolásig ügyvivő kormány látja el az ázsiai ország irányítását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.