Hezbollah

Az izraeli katonai hírszerzés szerint Irán hadsereget épít Szíriában

Aviv Kohávi, az izraeli katonai hírszerzés főnöke Irán és a Hezbollah szíriai katonai terjeszkedéséről beszélt csütörtökön, a Herclijában évente megrendezett, a térség helyzetét értékelő konferencián.

2013.03.15 02:34MTI

Kohávi szerint miközben Szíriában felkelés zajlik Bassár el-Aszad elnök uralma ellen, a libanoni síita Hezbollah szervezet Iránnal szövetkezve hadsereget épít, már az Aszad bukását követő időkre készülve. A Hezbollahot Irán pénzzel, katonai tanácsadókkal, hírszerzéssel látja el, harcosait kiképezi és felszereli az egységeket.

Irán a Hezbollahhal már létrehozott egy 50 ezer katonából álló hadsereget, amely az Aszadhoz hű fegyveres erők oldalán harcol Szíria különböző régióiban, s amelynek létszámát a továbbiakban 100 ezer főre tervezik növelni - jelentette ki.

"Irán és a Hezbollah az Aszad bukása utáni időkre is készül, amikor ezt a hadsereget a síiták érdekeinek és vagyontárgyainak védelmére fogják használni, végül ebből a hadseregből állítják majd ki Szíria új vezetését" - állította Kohávi.

Kohávi szerint Aszad már előkészületeket tett az ország vegyi fegyvereinek bevetésére, de telepítésüket még nem rendelte el. Szíriában legalább öt, szigorúan ellenőrzött, vegyi fegyvereket tároló létesítményről tud az izraeli hírszerzés.

Izrael nyomon követi a vegyi fegyverek esetleges mozgását, ha Aszad elveszítené az uralmat fölöttük. A zsidó államban és a nemzetközi közösségben attól tartanak, hogy terrorista szervezetek, köztük az országban aktív al-Kaida kezébe kerülhetnek.

A libanoni Hezbollah több mint hatvanezer rakétával rendelkezik - közölte Ehud Barak leköszönő védelmi miniszter utolsó meghallgatásán a kneszet külügyi és biztonsági bizottságának ülésén.

Izrael és a térség stratégiai kérdéseinek megvitatására az izraeli Politikai és Stratégiai Intézet (Institute of Policy and Strategy - IPS) és a Lauder Kormányzati Iskola (Lauder School of Government) évente rendez konferenciát a Tel-Aviv melletti Herclijában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.