Szíria

Újabb harcok Aleppónál, a hadsereg rakétákkal lőtte Bab Amrt

Újabb harcok törtek ki kedden az észak-szíriai Aleppó körzetében, ahol a lázadók hetek óta próbálják elfoglalni a nemzetközi repülőteret és egy közeli katonai támaszpontot - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

2013.03.12 18:31MTI

A lázadók jelentős stratégiai előrelépést tettek az ország északi részén az elmúlt hónapokban, több katonai bázist, két eufráteszi gátat és az északkeleti Rakka tartományi székhelyet is elfoglalták.

Az OSDH szerint a harcok kedden az aleppói repülőtér körzetében újultak ki ismét, és a lázadók fokozták az an-Najráb és Manag légi támaszpontok elleni támadást is.

A hadsereg kedden ismét támadta a közép-szíriai Homsz belvárosát: rakétákkal lőtte Bab Amr negyedet. Az OSDH "a hadseregnek küldött újabb erősítésekről" számolt be a lázadók által vasárnap rohammal bevett Bab Amr negyednél, amely korábban több hónapi harc után március 1-jén került a kormányerők kezére. Heves harcok dúltak Haldíje negyed körül is. "A forradalom fővárosának" is nevezett Homsz 80 százaléka van a kormányerők kezén, amelyek több napja erőteljes támadást intéznek a lázadók kezén lévő néhány negyed ellen.

Szintén heves harcok voltak kedden a lázadók és a Bassár el-Aszad elnök hadserege között a damaszkuszi nemzetközi repülőtérre vezető úton, nem messze Kelet-Gúta peremvárostól, ahová a lázadók elsáncolták magukat. A kormányerők Kelet-Gútánál, a repülőtérre vezető autópálya kötelében lesből támadtak a lázadókra, és legalább 30 dezertőr katonát megöltek - közölték ellenzéki források.

Az al-Vatan című kormánypárti lap kedden azt írta, hogy a szíriai hadsereg "évekig" kész harcolni a lázadók ellen, de egyben felszólította a szír állampolgárokat: lehetőségei szerint mindenki vegyen részt a harcban.

A 2011 március közepén kezdődött, majd polgárháborúban torkollott szíriai népfelkelésben az ENSZ adatai szerint több mint 70 ezren haltak meg, a konfliktus elől egymillió ember menekült külföldre, több millióan pedig az ország más részeibe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.