Szabad Szíriai Hadsereg

Az EU-tól kérnek fegyvereket a szíriai felkelők

Fegyvereket kért a szíriai felkelők számára az Európai Uniótól Szalim Idrisz dandártábornok, a Szabad Szíriai Hadsereg nevű felkelő szervezet vezérkari főnöke, aki az Európai Parlament (EP) liberális frakciójának vendégeként járt Brüsszelben, és közös sajtótájékoztatót tartott Guy Verhofstadt frakcióvezetővel.

2013.03.06 17:23MTI

"Fegyverre és lőszerre van szükségünk, hogy megállíthassuk a gyilkolást" - mondta a tábornok, aki szerint elsősorban páncélököllel és légvédelmi rakétákkal lehetne javítani a damaszkuszi rezsim ellen harcolók helyzetén. Állítása szerint ha megfelelő hadfelszereléshez jutnának, Bassár el-Aszad elnök rendszere "egy hónapon belül összeomlana".

Szalim Idrisz arra is panaszkodott, hogy a humanitárius segélyszállítmányoknak is csak mintegy egyharmada jut el rendeltetési helyére, a többit visszatartja az Aszad-rezsim.

"Embereink nem értik, hogy a nemzetközi közösség miért nem tesz semmit Aszad lemondásának követelésén túl" - mondta a szíriai felkelőparancsnok.

A szíriai polgárháborúban eddig mintegy 70 ezren haltak meg. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szerdán közzétett legfrissebb adatai szerint immár meghaladta az egymilliót azon szíriaiak száma, akik külföldre - elsősorban a szomszédos országok valamelyikébe - menekültek a harcok elől. Az országon belül további egymillióan voltak kénytelenek elhagyni otthonukat a polgárháborús események miatt.

Szalim Idrisz szerint a Szíriával szemben továbbra is fenntartott uniós fegyverszállítási embargó csak a felkelőket sújtja, nem a damaszkuszi rezsimet, hiszen azt az oroszok és az irániak ellátják fegyverrel.

Verhofstadt a sajtótájékoztatón - a szíriai ellenállók tábornokával egybehangzóan - úgy vélekedett, hogy a nemzetközi közösség nem mutat elég bátorságot, és felelőtlen magatartást tanúsít ebben a kérdésben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.