Kampányfegyvernek használt etnikai feszültség

Nem vethető össze a ruandai népirtással a kenyai helyzet

Az 1994-es ruandai népirtással szemben Kenyában most egyértelműen választási konfliktusról van szó, a két eset nem vethető össze - vélekedett csütörtöki vezércikkében a La Libre Belgique című belga napilap.

2008.01.03 12:04MTI

A kenyai megmozdulásokat a Mwai Kibaki államfő újraválasztása körüli súlyos gyanúk váltották ki, annak pedig, hogy erőszakosak és etnikai természetűek, két egyértelmű oka van - fejtette ki a térségre kiemelten figyelő újság.

Egyfelől az afrikai igazságszolgáltatási rendszerek nagy része alig ad lehetőséget választási eredmények elleni tiltakozásra, ha az a hatalom ellen irányul, így a nyilvánvaló választási csalás miatt elkeseredett választók nem látnak más eszközt ellenvéleményük kifejtésére: nem a hatalom erőszakos megszerzésének kísérletéről van szó, hanem az egyet nem értés kifejezéséről.

Másfelől a kenyai politikusok gyakran használják kampányfegyvernek az etnikai feszültségeket, mert azokban győzelmi esélyeiket növelő lehetőséget látnak: 1992-ben és 1997-ben is emiatt törtek ki zavargások az országban több száz halottal. Két választás között legfeljebb csak elszigetelt, kicsiny, helyi etnikai összetűzésekre kerül sor.

A mostani erőszakos tiltakozások és a velük szembeni fellépés ugyanakkor alkalmas lehet arra, hogy lassítsa vagy eltérítse útjáról az eddig ígéretesnek mutatkozó kelet-afrikai gazdasági fellendülést - írta a La Libre Belgique.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.