A kenyai zavargásoknak egyre több az áldozata

Újabb 48 holttestet szállítottak be az éjjel a kenyai Kisumu város halottasházába

Újabb 48 holttestet szállítottak be keddre virradó éjjel a nyugat-kenyai Kisumu város halottasházába - közölte az intézmény egyik alkalmazottja.

2008.01.01 10:25MTI

Egy segélyszervezeti munkás nem sokkal korábban arról számolt be, hogy a zavargások kitörésétől kezdve hétfő estig összesen száz holttestet szállítottak be a halottasházba.

Ezenkívül a kenyai vöröskereszt főtitkára közölte, hogy az elnökválasztás eredményének kihirdetése óta erőszakos cselekményben legalább 120 ember halt meg az országban, de hozzátette, hogy ebben a számban nincsenek benne a keddre virradóan történt újabb esetek.

Ez utóbbiakkal együtt a francia hírügynökség összesítése szerint 251-re emelkedett a halálos áldozatok száma, de ezt hivatalosan nem erősítették meg. Szemtanúk szerint az áldozatok többségét a rendőrök lőtték agyon.

Kisumuban, Raila Odinga elnökjelölt hátországában kijárási tilalmat vezettek be, és a rendőrség parancsot kapott, hogy lője le azt, aki nem engedelmeskedik a rendeletnek - közölte a rendőrség egyik vezetője.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia felszólította Odingát és a választás hivatalos nyertesét, Mwai KIbaki elnököt hogy "alkotmányos és törvényes eszközökkel" oldják meg a választási vitát. Az összes érdekelt félnek visszafogott magatartást kell tanúsítania, és együtt kell működnie a megoldásért - jelentette ki a brit kormányfő szóvivője.

Az Európai Unió megfigyelői csoportja a választási eredmények " független kivizsgálását" kérte. A nemzetközi választási megfigyelők a választás lebonyolítását példaként állították a kontinens országai elé, de később a szavazatok összeszámlálása kapcsán komoly fenntartásaikat hangoztatták.

Odinga elnök csütörtökre milliós nagygyűlésre hívta össze híveit Nairobi egyik parkjába, s emiatt újabb vérontástól lehet tartani. A zavargások és fosztogatások miatt máris súlyos gondok keletkeztek a lakosság ellátásában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.