A választások erőszakot hoztak...

Legalább száz áldozata van a Kenyában kitört zavargásoknak

Száz körülire emelkedett a választások után kirobbant erőszak halálos áldozatainak száma hétfőn Kenyában, ahol folytatódtak a vasárnap kitört zavargások.

2007.12.31 16:10MTI

Korábban a szemtanúk legkevesebb 21 olyan ember holttestét látták hétfőn reggel a nyugat-kenyai Kisumu város egyik kórházának halottasházában, akit aznap éjszaka vagy reggel öltek meg lőfegyverrel.

A halottasház egyik alkalmazottja azonban arról számolt be, hogy 46 holttest van az intézményrészben. Megerősítette, hogy mindegyikük lőfegyver okozta sérülésbe halt bele.

A kenyai választási bizottság vasárnap bejelentette, hogy a december 27-i elnökválasztás győztese Mwai Kibaki hivatalban lévő elnök, aki szoros versenyben győzte le az ellenzék jelöltjét, Raila Odingát. Az utóbbi felszólította híveit, hogy ne fogadják el a hivatalos eredményt, hétfőn pedig tiltakozó nagygyűlést hirdetett meg január 3-ra a fővárosba, Nairobiba - majd heves zavargások törtek ki az ország városaiban.

A már az eredmény kihirdetése előtt megkezdődött szórványos összetűzések és zavargások vasárnap, a hivatalos eredmény kihirdetése után öltöttek nagyobb méretet.

Azóta száz körülire emelkedett a választások után kirobbant erőszak halálos áldozatainak száma, ahol folytatódtak a vasárnap kitört zavargások.

Az ellenzék hátországának számító nyugati országrésztől a fővárosi szegénynegyedeken át a keleti, a turisták körében népszerű indiai-óceáni partvidékig számos helyen zajlottak hétfőn összecsapások ellenzékiek ezrei és a rendfenntartó erők között.

A keleti partvidéken a mombasai repülőtérről több járat késéssel szállt fel, az autósoknak pedig üzemanyaghiány okozott gondot a térségben.

A különböző beszámolók 70 és 124 közé tették a csütörtöki választások óta tartó erőszak áldozatainak számát; a rendőrségi tájékoztatás 94 halottról szólt.

A kenyai elnök újévi beszédében "határozott" fellépést helyezett kilátásba az újraválasztása után tiltakozva az utcákra vonult rendbontókkal szemben.

"Kenya szoros eredményt hozó, szabad és tisztességes választásokon jutott túl - hangoztatta Mwai Kibaki, aki pár ezer szavazattal győzte le az ellenzék jelöltjét. - A kormány határozottan fog elbánni azokkal, akik megzavarják a társadalmi békét."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.