Legkevesebb 30 kenyai égett benn egy templomban

Biztonságban vannak a Kenyában tartózkodó magyar állampolgárok

A nairobi konzulátus tudomása szerint valamennyi Kenyában lévő magyar állampolgár jól van; az Indiai-óceán partján, ahol a turisták tartózkodnak, teljes a nyugalom és a biztonság.

2008.01.02 07:20MTI

A külképviselet úgy értesült, hogy 415 magyar turista üdül a kelet-afrikai országban. Rajtuk kívül állandó jelleggel 10-15 magyar állampolgár él Kenyában, többségük a fővárosban, Nairobiban, ahol ugyancsak nyugodt a helyzet - közölte Kocsis András konzul kedden az MTI-vel.

A konzulátus folyamatosan kapcsolatban áll a turistákkal, elsősorban a magyar utazási irodák Kenyában lévő képviselőin keresztül, és rendszeresen tájékoztatja őket az aktuális biztonsági helyzetről. Zavargások csak az ország nyugati részén törtek ki, de ott nincs magyar turista a konzulátus ismeretei szerint. Az összecsapások kitörése után a diplomáciai képviselet megkérte a magyar állampolgárokat, hogy további értesítésig lehetőleg ne hagyják el szállodáik és a strandok környékét - tette hozzá.

A konzulátus nem tud arról, hogy a biztonsági helyzet miatt bárki korábban hazautazott volna, de január 2-án, 3-án és 4-én viszonylag sokan visszatérnek Magyarországra, mert eddig tart a foglalásuk - mondta Kocsis András. A kelet-afrikai államban az elnökválasztás után szombaton törtek ki összecsapások, amelyeknek már csaknem 300 halálos áldozata van.

A Külügyminisztérium hétfői közleményében arra figyelmeztette a Kenyába indulni szándékozókat, hogy alaposan fontolják meg az utazást, mert az ottani fegyveres zavargások miatt teljesen kiszámíthatatlanná vált a helyzet, és "csak saját felelősségükre" vágjanak neki az útnak. A Kenyában tartózkodó magyar állampolgárokat arra kérte, hogy kirándulásokat csak a biztonsági helyzet stabilizálását követően, kizárólag szervezett formában és bejegyzett utazási irodákon keresztül tegyenek. Felszólította a kelet-afrikai országba készülőket, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel az ottani eseményeket és a Külügyminisztérium honlapján közzétett felhívásokat.

Magyar állampolgárok vészhelyzetben a 00 254 733 762 943 telefonszámon napi 24 órán át hívhatják a Magyar Köztársaság nairobi nagykövetségének konzuli ügyeletét, illetve a Külügyminisztérium ügyeletét a 458 10 00 számon.

Legkevesebb 30 kenyai égett benn egy templomban

Legkevesebb harmincan elevenen bennégtek egy felgyújtott teplomban kedden a nyugat-kenyai Eldoretben - közölték rendőrségi és vöröskeresztes források, a helyi vöröskereszt egy önkéntese viszont mintegy ötven halálos áldozatról számolt be.  A szerencsétlenül járt emberek a múlt csütörtöki, vitatott kimenetelű választásokat követő erőszakcselekmények elől menekültek a templomba - közölték a források. A helyi vöröskereszt illetékesének értesülése szerint 42 személyt vittek kórházba súlyos égési sérülésekkel.

Mwai Kibaki elnök újraválasztását követően etnikai összecsapások törtek ki a kelet-afrikai országban, s ezekben eddig mintegy 300-an vesztették életüket. Egy helyi tudósító beszámolója szerint kedden mintegy kétszázan tartózkodtak a templomban, többségükben a Kibaki népcsoportjához tartozó kikujuk, akik életüket féltve menekültek el otthonaikból. Rift Valley tartomány egyik vezető biztonsági illetékesének elmondása szerint mintegy 15 ezren bújtak meg Eldoret város templomaiban és rendőrőrsein. Az ország nyugati részén összesen legalább 70 ezren hagyták el otthonaikat.

A több etnikum lakta területet hagyományosan a kalendzsin törzs uralja. Az 1992 és 1997 közötti etnikai erőszakcselekményekben százak - főleg kikujuk - haltak meg, s ezrek hagyták el földjüket az összecsapások miatt.

Kibaki államfő kedden arra kérte a politikai pártok vezetőit, hogy haladéktalanul üljenek össze, s nyilvánosan szólítsanak fel nyugalomra - jelentette be az elnöki hivatal. Raila Odinga ellenzéki vezér viszont ugyancsak kedden "népirtással" vádolta a kormányt az elnökválasztás utáni gyilkos erőszak miatt.

Gordon Brown brit miniszterelnök, akinek országa egykor Kenya gyarmattartója volt, hétfőn beszélt mind a kenyai elnökkel, mind az ellenzék vezetőjével, és párbeszédre sürgette őket. Brown egy nemzeti egységkormány megalakításának lehetőségét is felvetette.

A brit kormányfő arra kérte az Afrikai Uniót és a Nemzetközösséget, hogy segítsenek megbékíteni egymással a politikai vetélytársakat Kenyában és megállítani az erőszakot. A Brown szavait ismertető londoni szóvivő arról is beszámolt, hogy az Európai Unió kenyai megfigyelő missziója szerint "a kenyai választási folyamat nem felelt meg a nemzetközi előírásoknak".

Az Afrikai Unió bizottsága kedden addisz-abebai székhelyéről "önmérsékletre" és "egyeztetésre" hívta fel a kenyai politikai pártokat. Alpha Oumar Konaré, a bizottság elnöke azt hangsúlyozta egyebek közt, hogy szükség van "változtatásokra a választási folyamatban az erőszak elkerüléséhez".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.