Amint befejeződött átvizsgálásuk

Újraindítják a japán atomreaktorokat

Japán újraindítja leállított atomreaktorait, amint végeztek biztonsági átvizsgálásukkal.

2013.02.28 08:01MTI

Abe Sindzó japán miniszterelnök parlamenti felszólalásában a stabil áramellátás biztosításának, valamint az energiaimport-költségek csökkentésének szükségességével indokolta a tervezett lépést, konkrét időpontot azonban nem határozott meg az atomerőművek újraindítására vonatkozóan. 

Hozzátette, hogy Japán tanult a 2011-es fukusimai atomerőmű-balesetből, és "kompromisszummentesen" be fogja tartatni a biztonsági előírásokat, amelyeket a két évvel ezelőtti katasztrófasorozat tapasztalatai alapján alakítottak ki. 

A kormányfő kijelentése teljesen szembemegy a közvéleménnyel, miután felmérések szerint a japánok döntő többsége lemondana az atomenergiáról - mutatott rá a japán sajtó. 

A decemberben hatalomra jutott Abe már a választási kampányban is nyíltan kiállt népszerűtlen energiapolitikai elképzelése mellett, az általa vezetett Liberális Demokrata Párt mégis elsöprő győzelmet aratott a voksoláson. A reaktorok újraindítását viszont hátráltatja, hogy azok egyelőre messze nem felelnek meg a japán atomenergetikai hatóság új biztonsági előírásainak. 

Az Aszahi Simbun napilap februári felmérése alapján egyelőre egyetlen erőmű sem teljesíti a követelményeket. A reaktorok hálózatra való visszakapcsolása azért vált égető problémává Abe és kabinetje számára, mert a japán exportőrök támogatása érdekében végrehajtott jengyengítés jelentősen megemelte az energiabehozatal költségeit. 

Az energiahordozókkal gyakorlatilag nem rendelkező Japán áramellátását a fukusimai katasztrófa óta 90 százalékban importált földgázból fedezik. Az erőműbalesetet megelőzően az atomenergia az áramtermelés mintegy 30 százalékát adta a szigetországban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.