Az atomprogramról

Eredmény nélkül zárult a Hatok és Irán tárgyalása

Konkrét eredmények nélkül értek véget a hat nagyhatalom és Irán tárgyalásai utóbbi vitatott atomprogramjáról, a második, szerdai munkanapon mindössze egy óráig tartott a megbeszélés.

2013.02.27 09:51MTI

A felek megállapodtak abban, hogy március 18-án (Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerint 17-18-án) Isztambulban tartanak egy szakértői szintű találkozót, majd április 5-6-án ismét a legmagasabb szinten találkoznak Almatiban.
 
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország felajánlotta Iránnak, hogy feloldanak bizonyos büntetőintézkedéseket Iránnal szemben, ha az ország mérsékli azon nukleáris tevékenységeit, amelyek a Nyugat szerint atombomba gyártásának szolgálatába állíthatók - írta a Reuters. 

Irán tagadja, hogy atombomba birtoklására törekedne. Még a tárgyalások közben a halvány reményt, hogy a felek elmozdulnak a konfliktus megoldása felé, az orosz médiának az a jelentése oszlatta szét, hogy egy tisztségviselő, akit nem neveztek meg, azt mondta: "Nincs különösebb közeledés a felek között. Van egy olyan benyomás, hogy a tárgyalások légköre nem nagyon jó."
 
Irán, amely "hasznosnak" és "nagyon komolynak" nevezte az első nap végén a tárgyalásokat, a szerdai zárás után "előrelépésként" értékelte az egész fordulót. Szaid Dzsalili, az iráni küldöttség vezetője közleményükben azt írta: a Hatok megpróbáltak "közelebb jutni a mi álláspontunkhoz, ami pozitív, és úgy gondoljuk, hogy fordulópont". Ismét hangsúlyozta, hogy Irán nem hajlandó bezárni a fordói urándúsító üzemet. 

"A fordói üzem legálisan működik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrzése alatt, logikátlan volna bezárni. Iránnak joga van uránkészletét 5 százalékosról 20 százalékosra dúsítani. A dúsítást szükségletünknek megfelelően végezzük". Az isztambuli találkozón "a szakértők megvizsgálják, hogyan lehet az egyensúlyt állandóan szem előtt tartva végrehajtani a felek kezdeményezéseit" - olvasható az iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács titkára vezette küldöttség közleményében. 

A közleményből nem derül ki, hogy milyen kezdeményezésekről van szó. A Hatok részéről a tárgyalásokat vezető Catherine Ashton, az Európai Unió külpolitikai főképviselője szintén nem árulta el, hogy a felek miben volnának hajlandók megállapodni, milyen engedményeket tennének a tervezett újabb találkozókon. 

"Reméljük, hogy az irániak pozitívan tekintenek javaslatainkra. Meglátjuk, mi lesz. Mi teljesen egységesek vagyunk abban, hogy előre kell lépni a nemzetközi közösség bizalmának elnyerése érdekében. Az számít, hogy milyen eredmények születnek" - közölte újságírókkal Ashton. Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes is tömören "hasznosnak" ítélte meg a tárgyalásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.