Legutóbb Moszkvában "jöttek össze"

Irán Kairót javasolja a következő tárgyalási forduló helyszínéül a hatoknak

Irán azt javasolja a hat nagyhatalomnak, hogy nukleáris tárgyalásaik újabb fordulóját Kairóban tartsák.

2013.01.23 12:04MTI

"Amikor Kairóban jártam, felvetettem, hogy a következő találkozó legyen ott... A felvetést üdvözölték drága barátaink Egyiptomban, amely konzultálni fog a hatokkal a házigazdai szerep vállalásáról" - idézte az ISNA iráni hírügynökség Ali Akbar Velajati külügyminisztert.
 
A hatok - az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Németország és Oroszország - legutóbb tavaly júniusban, Moszkvában tárgyaltak Iránnal a nyugaton gyanakvással figyelt nukleáris fejlesztési programjáról, de nem jutottak előre, ahogyan a két előző fordulóban sem. 

A hatok korlátozni szeretnék a programot, amely távlatilag atomfegyver kifejlesztéséhez vezethet, Teherán viszont azt akarja, hogy hivatalosan ismerjék el a jogát az urándúsításhoz, és töröljék el a program miatt ellene hozott büntető intézkedéseket. Az iráni média a múlt héten még Genfet, Isztambult és "pár másik várost" említett az új, esetleg még januárban sorra kerülő forduló helyszíneként. 

A hatok tárgyalási szándékukat hangoztatták az évtizedes vita megoldása érdekében, mert szerintük az iráni fejlesztés új háborút okozhat a Közel-Keleten.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.