Jövő héten lehet új kormány

Bulgária - az áramdíjak csökkentését sürgetik az ottani szocialisták

A nyugdíjak mielőbbi emelését és az áramdíjak csökkentését sürgette kedden Szergej Sztanisev, az ellenzéki Bolgár Szocialista Párt (BSZP) elnöke.

2013.02.26 17:28MTI

Olyan kormányra van szükség, amely megoldja az emberek problémáit, és sürgősen lépéseket tesz az ország pénzügyi helyzetének stabilizálására - közölte Sztanisev sajtótájékoztatóján.

Roszen Plevneliev köztársasági elnök várhatóan jövő héten nevez ki ügyvezető szakértői kormányt.

Bojko Boriszov jobbközép kormánya a múlt héten nyújtotta be lemondását az erőszakossá fajuló tömegtüntetések miatt. A kabinet bukása azonban nem vetett véget a több tízezres tüntetéseknek, a tömeges elégedetlenség már a teljes politikai elit ellen irányul.

Az ellenzéki szocialisták vezetője az áramdíjak csökkentése mellett három hónapos fizetési haladék biztosítását is javasolja azok számára, akiknek hátralékuk van. Ezenkívül a BSZP támogatja a nyugdíjak megemelését áprilistól, átlagosan 9,3 százalékkal - mondta Sztanisev, aki 2005 és 2009 között volt Bulgária miniszterelnöke.

A Boriszov vezette Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt és a BSZP támogatottsága jelenleg nagyjából egy szinten van, 22-23 százalék körüli. Egyik párt sem számíthat tehát arra, hogy többséget szerez egy előre hozott választáson.

Kedd délután ülést tartott a nemzetbiztonsági tanács, a tömegtüntetések pedig tovább folytatódtak Szófiában és más nagyvárosokban.

Közben bejelentették, hogy lemond hivataláról a bolgár energiafelügyeleti hatóság (DKVR) elnöksége. A hét elnökségi tag hivatali ideje 2015 nyarán járt volna le. A Trud című napilap szerint megfigyelők úgy vélik: az energiafelügyeleti hatóság elnöksége - tekintettel a bizonytalan politikai helyzetre - nem akarta vállalni a felelősséget az esetleges kényes döntésekért.

Sajtójelentések szerint Bojko Boriszov ügyvezető kormányfőt hétfő délután kórházba szállították magas vérnyomással. Gyógyszereket kap, egy-két napig még kórházban tartják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.