Olasz választás

Monti: Merkel nem vágyik az olasz baloldal győzelmére; Schulz Berlusconiról

Angela Merkel német kancellár nem szívesen látná hatalmon a Pierluigi Bersani vezette olasz balközép pártot.

2013.02.21 13:27MTI

 Monti az Adnkronos hírügynökség szervezésében szerda este tartott rendezvényen ismertette a Pierluigi Bersani-féle Demokrata Párttal (PD) kapcsolatos állítólagos német álláspontot. A torinói La Stampa és más olasz napilapok csütörtöki jelentése szerint a német szövetségi kormány az olasz kormányfő szavaira úgy reagált, hogy a kancellár soha nem nyilatkozott az itáliai választások témájában.
   
Bár Monti később egy félreértésről beszélt, a SkyTg24 hírtelevíziónak ezt mondta: "Kétlem, hogy Merkel asszony azt kívánja, hogy a német választások évében baloldali párt vegye át a kormányzást egy nagy európai országban". Az olasz kormányfő ezzel elődje, a jobbközép szövetséget vezető Silvio Berlusconi egyik kijelentésére válaszolt, miszerint Angela Merkel áldását adta egy Bersani-Monti koalícióra.
   
A német Bild című napilap csütörtöki számában az Európai Parlament (EP) elnökét, a német Martin Schulzot idézte az olasz választásokkal kapcsolatban. Schulz az olaszokat arra biztatta, hogy szavazzanak a reformok folytatására, és óva intette őket attól, hogy Silvio Berlusconi mellett tegyék le voksukat. 
   
A független Mario Monti vezette centrumpárti szövetség  a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint csak a negyedik helyen szerepel a választási rangsorban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.