Olasz választás

Grillo áll nyerésre az olasz sajtó szerint

Négy nappal a parlamenti választások előtt a Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalom (M5S) robbanásszerű eredményét jósolta meg a szerdai olasz sajtó a civil szerveződés tömegdemonstrációja alapján.

2013.02.20 12:17MTI

 "Grillótól félnek a pártok" - írta a Corriere della Sera. A legnagyobb olasz napilap beszámolója szerint az M5S kampánygyűlése kedd este zsúfolásig megtöltötte a milánói dóm előtti hatalmas teret. Az újság fényképpel hasonlította össze a Grillo beszédét hallgató tömeget azzal a néhány napja ugyanitt összegyűlt, de sokkal kisebb hallgatósággal, mely Pierluigi Bersanit, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkárát követte.
   
Az utca népe fellázadt, az olaszoknak elege van a pártokból, az M5S lesz az urnák meglepetése - vélték az olasz lapok. Grillónak meg sem kell nyernie a választásokat, akkor is ő nyer, ha teljesen elgyengíti a hagyományos pártokat.  Sajtóelemzések szerint fennáll a döntetlen veszélye, vagyis az, hogy egyetlen párt sőt egyetlen koalíció sem szerzi meg a kormányzáshoz szükséges többséget.
   
"Adjátok meg magatokat! Az olasz nép ostrom alá vett benneteket! Nem tudjátok megállítani az árt! Ne féljetek, megígérem, hogy nem bántunk, olyan simogató kedvességgel kezelünk majd benneteket, ahogyan az elmebetegeket szokták!" - üzente a pártoknak Grillo, aki kampánya nevéhez hasonlóan cunamiként akarja elsodorni a pártokat.
   
Az M5S színpadán megjelent Dario Fo irodalmi Nobel-díjas drámaíró-színész, aki szerint a második világháború óta nem mozdult meg ekkora tömeg Milánóban. 
   
"Nehéz lenne Grillóval együtt kormányozni, de nélküle sem lesz lehetséges"- kommentálta a Mario Monti az M5S esélyeit a LaRepubblica.it portálon. Monti szerint az egyetlen megoldás az "ország politikai egészsége érdekében" a nagykoalíció lesz a választások nagyobb pártjai között. Monti köztársasági elnököt is javasolt: a radikális Emma Boninót Giorgio Napolitano utódjaként.
   
Bersani máris szövetséget ajánlott fel Grillónak, az M5S vezére azonban eddig minden esetleges koalíciót visszautasított.
   
A felmérések 30 százalékra tették a még mindig bizonytalan szavazók arányát. A torinói La Stampa című lap szerint a biztos szavazók fele pozitív változásban reménykedik, 29 százalék szokásból, kötelességből, beletörődésből voksol, 21 százalék úgy nyilatkozott, hogy "elmegy szavazni és kész".
   
A pártok "csalásnak" nevezték a Silvio Berlusconi vezette jobbközép Szabadság Népének (PdL) 9 millió családhoz postázott levelét, melyben az adóhivataléhoz nagyon hasonló értesítéssel a párt bejelentette a kampányában ígért ingatlanadó eltörlését. Sokan el is hitték és a postákra mentek az adó visszafizetését kérve.
    

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.