Olasz választások

Berlinben aggódnak Berlusconi lehetséges visszatérése miatt

Néhány nappal az olasz parlamenti választások előtt Berlinben aggodalmat kelt, hogy esetleg Silvio Berlusconi volt miniszterelnök alakíthat ismét kormányt.

2013.02.19 18:11MTI

Még Angela Merkel kancellár fejezte ki magát a legdiplomatikusabban, amikor úgy fogalmazott, hogy "a választások után is további reformokra" számít. Az egész német kormány azt várja, hogy Olaszország jövőbeni kormányfője Európa-barát irányvonalat visz tovább, és folytatja a szükséges reformokat - jelentette ki Steffen Seibert kormányszóvivő kedden Berlinben.
   
Előtte Guido Westerwelle német külügyminiszter intette az olaszokat arra, hogy a vasárnap és hétfőn tartandó  választásokon Európa mellett tegyék le voksukat.
   
"Mi természetesen nem veszünk részt az olasz választási kampányban - idézte Westerwellét a Süddeutsche Zeitung keddi száma - De bárki alakítson is kormányt Rómában, arra számítunk, hogy folytatni fogja az Európa-barát politikát és a szükséges reformokat" - fűzte hozzá a német diplomácia irányítója.
   
Berlusconi a kampány során több ízben leszögezte, hogy visszavonná Mario Monti jelenlegi kormányfő reformjait. A Corriere della Sera című napilap online kiadásában élesen támadta a honfitársa, Mario Draghi vezette Európai Központi Bankot (EKB). "Ha ez így megy tovább, hogy az EKB nem vállal garanciát az (euróövezeti) államkötvényekre, és nem hajlandó pénzt nyomtatni, akkor több országnak vissza kell térnie (korábbi) nemzeti valutájához" - hangoztatta a 76 éves exkormányfő.
   
Berlusconi nem fukarkodott Merkelt illető kritikával sem. "Merkel asszony egy intelligens nő, aki azonban keletnémet bürokrataként központosított gazdaságban nőtt fel. Ahhoz szokott hozzá, hogy a gazdaságot vasmarokkal kell irányítani. Azt hiszi, hogy minden országban legfeljebb fél százalékos lehet a költségvetési hiány ... Örültség egy országra, amely nem növekszik, ráerőszakolni a megszorítás szabályait" - mondta a 76 éves Berlusconi vállalkozók előtt hétfőn az észak-olaszországi Monzában.
   
"Ahhoz, hogy kormányra kerüljek, a választók beleegyezését kell kérnem és elnyernem, nem pedig Merkel asszonyét" - hangzott Berlinnek szóló üzenete. Ezzel azt sugallta, hogy Monti bizonyára kikérte a német kancellár jóváhagyását kormánya 2011 őszén történt megalakításához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.