A feltételezett Moszad-ügynök

Netanjahu: az "X fogoly" ügye nem ártott az izraeli-ausztrál kapcsolatoknak

Benjámin Netanjahu miniszterelnök szerint a korábban "X fogoly" néven említett, egykori állítólagos Moszad-ügynök, az ausztrál származású Ben Zygier rejtélyes ügye nem ártott az izraeli-ausztrál kapcsolatoknak.

2013.02.19 21:00MTI

Az izraeli miniszterelnöki hivatal kedd este tette közzé a kormányfői állásfoglalást. Netanjahu abban első ízben említette név szerint a feltételezett Moszad-ügynököt, és nem cáfolta, hogy az izraeli titkosszolgálat alkalmazásában állt. Azt viszont igen, hogy Ben Zygier - aki 2010 decemberében az izraeli Ramla város Ajalon börtönének szigorúan őrzött magánzárkájában állítólag öngyilkosságot követett el - az ausztrál hírszerzésnek is dolgozott volna.
   
Zygiernek nem voltak kapcsolatai az ausztrál hírszerzéssel - állította Benjámin Netanjahu,  hangoztatva, hogy a történtek nem ártottak Izrael és Ausztrália kapcsolatainak.
   
Az ausztrál ABC közszolgálati televíziós csatorna a múlt hét közepén közölt riportot a hosszú időn át titokban őrzött, kezdetben "X fogoly"  néven említett, valójában Ben Zygier nevű, ausztrál-izraeli Moszad-ügynökről. A riport szerint Zygier a Moszad megbízásából hajtott végre küldetéseket több arab országban és Iránban.
   
Ben Zygier Melbourne-ben született, több mint egy évtizede települt át Izraelbe, ahol egy izraeli nőtől két gyermeke született. Ügyvédként dolgozott, a Moszad emellett foglalkoztatta őt.
   
Az ausztrál ABC múlt heti riportja szerint Zygiert az izraeli hatóságok 2010 elején vették őrizetbe, mert azzal gyanúsították, hogy titkos Moszad-információkat szolgáltatott ki az ausztrál hírszerzésnek.
   
Izraelben az "X fogoly" ügyével kapcsolatosan teljes volt a hírzárlat, és a hatóságok csak azután szólaltak meg, hogy az ausztrál televízió közölte leleplező riportját.
   
Értesülések szerint Izraelben közzétették a peranyagot is, ebben a többi között az áll, hogy az akkor 34 esztendős Ben Zygier állítólag zárkájának tusolójára akasztotta fel magát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.