Kilétére sokáig nem derült fény

Ausztrál tévé: Zygier Moszad-titkokat árulhatott el

A börtönében öngyilkosságot elkövető Moszad-ügynök állítólag elárulta az izraeli külföldi hírszerzés titkait.

2013.02.18 15:49MTI

Az ausztrál-izraeli kettős állampolgár Ben Zygier 2010-ben egy izraeli börtönben végzett magával, de kilétére és tettének okára sokáig nem derült fény.
   
Az ABC szerint az izraeli titkosszolgálat, a Moszad főnökei rendelték el őrizetbe vételét, mert arra gyanakodtak, hogy bizalmas információkat adhatott át az ASIO ausztrál titkosszolgálatnak. Zygier többször is járt szülőhazájában, és az egyik alkalommal beszélhetett a Moszad  Olaszországban tervezett nagyszabású akciójáról, és olasz munkavállalási engedélyért is folyamodott.
   
Az ABC beszámolt arról, hogy Zygier egyike volt a Moszadnak dolgozó három ausztrálnak, akik többször is nevet változtattak, és új nevükön ausztrál útlevélre tettek szert, és ezt használták közel-keleti és európai utazásaik során.
   
A melbourne-i születésű Zygier több mint egy évtizede települt Izraelbe, ahol egy izraeli nőtől két gyermeke született. Ügyvédként dolgozott, és emellett foglalkoztatta őt a Moszad.
   
2010 elején azonban letartóztatták, és az év decemberében a 34 éves férfit holtan találták zárkájában, a hatóságok szerint öngyilkos lett. A börtönszemélyzet nem ismerhette kilétét, ezért csak "X rab"-ként hivatkoztak rá.
   
Az izraeli parlament illetékes bizottsága vasárnap "intenzív" vizsgálatot rendelt el, hogy feltárják az ügy részleteit. Ausztrália is ki akarja vizsgálni az állampolgárával történtek hátterét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.