Netanjahu szerint

Nem történt törvénytelenség az "X fogoly" ügyében

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap, az úgynevezett X fogoly ügyével kapcsolatos első megszólalásában elutasította az izraeli sajtó vádjait az esetleges törvénytelenségekkel kapcsolatban, és megvédte az ügyben több évig fenntartott hírzárlatot.

2013.02.17 14:24MTI

"Biztonsági erőink fáradhatatlanul és szorgalmasan dolgoznak biztonságunk megteremtésén. Teljes a bizalmam mind bennük, mind jogrendünkben" - mondta a kormányfő az átmeneti kabinet szokásos vasárnapi ülésén.
   
"A hírszerzés és a biztonsági szervezetek, bár függetlenül, de törvényes felügyelet alatt működnek. A hírszerző és biztonsági akciók túlzott napvilágra kerülése veszélybe sodorhatja és olykor veszélybe is sodorja az állam biztonságát" - tette hozzá.
   
Az ausztrál ABC közszolgálati tévécsatorna szerdán egy oknyomozó riportot közölt a hosszú időn át titokban őrzött, "X fogoly" néven említett, valójában Ben Zygiernek hívott ausztrál-izraeli Moszad-ügynökről, aki az izraeli börtönhatóságok szerint a szigorú és állandó felügyelet ellenére öngyilkos lett 2010 decemberében a Ramla városi Ajalon börtön szupertitkos magánzárkájában.
   
Az ausztrál tévé riportja szerint Ben Zygier - más nevein Ben Alon vagy Ben Allen - előzőleg az izraeli titkosszolgálatnak (a Moszadnak) hajtott végre kiküldetéseket több arab országban és Iránban.
   
Az al-Dzsarída című kuvaiti lap nyugati forrásokra hivatkozva csütörtökön azt állította, hogy Ben Zygier leplezhette le azt a három évvel ezelőtti dubaji akciót, amelyben megölték Mahmúd al-Mabhúhot, a palesztin Hamász radikális iszlamista szervezet egyik parancsnokát, majd válaszul a Moszad elrabolta és öngyilkosságáig, több hónapig titokban fogva tartotta. Később a dubai rendőrfőnök cáfolta Ben Zygier szerepét a 2010. januári dubai akció felgöngyölítésében.
   
Az izraeli sajtó központi kérdése az utóbbi napokban, hogy mi vezetett a volt ügynök letartóztatásához, majd miként volt lehetséges öngyilkossága az állandó őrzés ellenére. Egy, a lapoknak nyilatkozó neves ügyvéd a halála előtti napon találkozott vele, és nem fedezett fel a fogolynál öngyilkosságra utaló szándékot.
    
Mint vasárnap Canberrában közölték, az ausztrál külügyminisztérium is jelentést készít Izraelben elhunyt állampolgárának ügyéről, és ehhez az ügyre vonatkozó iratok átadását kéri a zsidó államtól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.