Nigériában

Fegyvercsempészet miatt orosz tengerészek ellen emeltek vádat

Illegális fegyvercsempészet vádjával bírósági eljárást indítottak kedden Nigériában 15 orosz tengerész ellen, akiket négy hónappal ezelőtt vettek őrizetbe a nyugat-afrikai ország hatóságai.

2013.02.19 18:37MTI

Az orosz legénység tagjai előzőleg kérték óvadék ellenében történő szabadlábra helyezésüket, kérelmüket azonban a lagosi legfelső bíróság elutasította.
   
Az orosz tengerészek hajóját október 19-én Lagos partjai közelében vizsgálta át egy nigériai járőrhajó legénysége. A járműben 14 darab AK-47 típusú és 22 darab Benelli MR1 típusú gépfegyverre, valamint nagymennyiségű lőszerre bukkantak. Azt egyelőre nem tudni, hova szállították volna a rakományt. A hajó egy holland sziget zászlaja alatt közlekedett, és a csendes-óceáni Cook-szigeteket hagyta el, mielőtt engedély nélkül belépett Nigéria felségvizeire. A jármű a gyanú szerint a moszkvai székhelyű Moran Security Grouphoz tartozik.
   
Az orosz külügyminisztérium egy december végi közleményében arról számolt be, hogy a küszöbön áll a Nigériában őrizetbe vett tengerészek szabadlábra helyezése. Ezt az után jelentették be, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és nigériai hivatali kollégája, Olugbengba Ashiru telefonon egyeztetett egymással az ügyben. Moszkva elvileg garanciát kapott Nigériától arra, hogy a két ország közötti "baráti viszony megőrzéséért" szabadon engedi a foglyokat.
   
Afrika legnépesebb országában az illegális fegyveráradat számos régióban táplálja az erőszakot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.