Katonai akcióra is sor kerülhet?

Fegyvercsempészettel vádolja Észak-Koreát az izraeli államfő

Simon Peresz izraeli elnök vasárnap azzal vádolta Észak-Koreát, hogy rakétákat csempész Iránba.

2010.05.02 19:58MTI

Észak-Korea a nagy hatótávolságú rakéták és nukleáris fegyverek vámmentes boltjává vált - mondta az államfő, hozzátéve, hogy az Iránba szállított fegyverek egy része libanoni és szíriai szélsőségesekhez kerül tovább.

Peresz a fegyverellátásnak erről a módjáról konkrétumokat nem közölt. Az izraeli államfő nemrég Szíriát vádolta meg azzal, hogy izraeli célpontok elérésére alkalmas Scud rakétákat szállít a Libanonban működő Hezbollah síita fegyveres szervezetnek.

Peresz vasárnap találkozott Lene Espersen dán külügyminiszterrel, és tárgyalásuk előtt közölte, hogy Izrael figyelemmel követi a csempészet fokozódását és "résen van". "Ezek a fegyverek közvetlenül kerülnek Iránba, amely felfegyverzi és megerősíti a világot behálózó terrorista szervezeteket, beleértve a Hezbollahot Libanonban és egyéb csoportokat Szíriában" - mondta az államfő.

Izrael, az Egyesült Államok és több európai szövetséges növekvő aggodalommal követi Irán atomprogramját, amelyről a teheráni állításokkal szemben úgy vélik, hogy a békés cél valójában az atomfegyver előállítását leplezi. Espersen elmondta, hogy a nemzetközi közösségnek egységesen kell fellépnie az iráni atomprogrammal szemben.

Izrael ugyan üdvözli a nemzetközi diplomáciai erőfeszítéseket a szigorúbb Irán-ellenes szankciók ügyében, de nem zárja ki, hogy ha azok hatástalanok maradnak, akkor katonai akcióval vet véget a teheráni kormány atomfegyver készítésére irányuló ambícióinak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.