Szankciók jönnek

Iránról tárgyalt az amerikai és a kínai elnök

Megállapodott az amerikai és a kínai elnök hétfőn Washingtonban arról, hogy együttműködnek az Irán elleni szankciók kidolgozásában - közölte a Fehér Ház.

2010.04.13 07:19MTI

Barack Obama és Hu Csin-tao (Hu Jintao) a nukleáris biztonsági csúcstalálkozó megnyitása előtt folytatott másfél órás megbeszélést. A találkozó fő témája a perzsa állam vitatott atomprogramja volt - mondta Jeff Bader, az amerikai elnök tanácsadója. Közlése szerint a két elnök utasította diplomatáit, hogy dolgozzanak együtt az iráni atomdossziéval foglalkozó államokkal és az illetékes ENSZ-tisztségviselőkkel egy szankciókat tartalmazó határozat megfogalmazásban.

A kínai delegáció szóvivője közleményében nem szólt szankciókról, de hangsúlyozta: Peking reméli, hogy valamennyi érintett fél arra törekszik majd, hogy tárgyalás útján oldják meg az iráni kérdést. Kínának és az Egyesült Államoknak ugyanaz az alapvető célja Irán ügyében - közölte Ma Csao-hszü (Ma Zhaoxu), hozzátéve, hogy Peking kész részt venni a kérdéssel foglalkozó öt másik hatalom, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Németország tárgyalásain.

Obama és Hu megbeszélése az első kétoldalú találkozó volt azóta, hogy a két ország kapcsolatai az utóbbi hónapokban hullámvölgybe kerültek az Egyesült Államok tajvani fegyvereladásai, illetve Obama és a dalai láma találkozója miatt.

A tárgyaláson szóba került a jüan árfolyamával kapcsolatos nézeteltérés is, ám a felek nem értek el áttörést az ügyben. Obama ismételten kifejtette, hogy Kínának "piacorientáltabb" árfolyampolitikát kellene követnie - közölte Bader.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.