Bazalt

Orosz segítséggel - Jordánia évi 20 ezer páncéltörő rakétavetőt szerel össze

Húszezer korszerű páncéltörő gránátvetőt szerelnek össze az idén egy orosz segítséggel felépített jordániai fegyvergyárban - közölte hétfőn a Bazalt orosz állami fegyvergyár igazgatója.

2013.02.18 13:15MTI

Vlagyimir Porhacsov egy Abu-Dzabiban megnyílt fegyverkiállításon beszélt erről.

Az orosz állami fegyverexportőr cég, a Roszoboronexport 2010 áprilisában kötött megállapodást Ammánnal a RPG-32 Hashim típusú páncéltörő gránátvetők jordániai összeszereléséről. A Bazalt vállalat segítségével megépült gyárban évente 60 ezer ilyen páncéltörő fegyvert összeszerelni az orosz fél által szállított alkatrészekből.

Az RPG-32-es a világ első olyan rakétagránátvetője, amely kétfajta - 105 és 72 milliméteres kaliberű - tandem robbanófejes, kumulatív-termobárikus rakétagránátok kilövésére is alkalmas. (A páncéltörő fegyvert harckocsik ellen, valamint zárt térben lévő élőerő ellen használják, például bunkerek fedezékében lévő ellenség megölésére.)

Az RPG-32 sivatagi körülmények között is használható, ahol a szálló homokszemcsék a fegyverek meghibásodását idézhetik elő. A hétszáz méteres hatótávolságú fegyver összsúlya tíz kilogramm: az optikai célzó berendezéssel ellátott, többször felhasználható rakétavető mindössze három-, míg maga a rakétagránát hétkilós.

Internetes információk szerint Oroszország 2010-ben 1500 ilyen gránátvetőt szállított már a libanoni hadseregnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.