Szélesebb jogkörrel

Megkezdte munkáját az új jordániai parlament

II. Abdalláh király vasárnap megnyitotta az új jordániai parlament első ülését, ígéretet téve arra, hogy folytatja a belpolitikai élet demokratizálását.

2013.02.10 18:26MTI

A januári választások eredményeként megalakult új törvényhozásnak a korábbinál szélesebb jogkörei vannak. Így például a parlament fogja megválasztani az arab ország következő miniszterelnökét - igaz, a királlyal "egyetértésben". 

Korábban az uralkodó joga volt a kormányfő kinevezése, abba a törvényhozásnak nem volt beleszólása. Az új parlamentben is többségben vannak a kormányhű erők, valamint a különböző törzsek képviselői. Ugyanakkor néhány fiatal jelöltnek is sikerült mandátumhoz jutnia a január 23-án rendezett választásokon, amelyeket bojkottált Jordánia legszervezettebb politikai ereje, a Muzulmán Testvériség.
 
Vasárnapi beszédében II. Abdalláh megerősítette korábbi ígéretét, miszerint a folytatni kívánt reformok célja az, hogy "a nemzet váljék a hatalom forrásává". Egyúttal elismerte, hogy a januári voksolást szabályozó új választási törvény "nem ideális, jóllehet a lehető legnagyobb egyetértésre talált". Az uralkodó a négyéves mandátum felének letelte után oszlatta fel az előző törvényhozást.
 
A lépés előzményeként erősödtek azok a nézetek, amelyek szerint az alsóház zömmel törzsi vezetőkből álló konzervatív tagjai túlságosan engedelmes végrehajtói a király akaratának. Jordániában két éve követel a lakosság belpolitikai reformokat, miközben az energiaválság is egyre nagyobb feszültséget kelt az országban. 

Megfigyelők kétlik, hogy az új parlament révén döntő változás következhetne be, ugyanis az ellenzék legfontosabb pártja, a Muzulmán Testvériség nincs képviselve a törvényhozásban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.