Emberölés miatt

Olaszországban hanyag építőipari szakembereket ítéltek börtönre

Olaszországban hanyag építőipari szakembereket ítéltek letöltendő börtönbüntetésre, mert az általuk felújított és ellenőrzött, de az aquilai földrengésben összeomlott kollégiumi hálóteremben nyolc diák életét vesztette.

2013.02.17 07:33MTI

Három építési vállalkozó 4-4 évet kapott gondatlanságból elkövetett emberölésért. Ők újították fel az épületet 2000-ben, amely azután a 2009-es aquilai földrengésben összedőlt. 

Az ügyész szerint az 1960-as években épült kollégium szerkezete a felújítás után gyengébb lett, mint előtte volt. Egy, az oktatási intézmények állapotát hivatásszerűen felmérő technikust két és fél évre ítéltek. Ő egy héttel a földrengés előtt megvizsgálta és biztonságosnak minősítette az épületet. 

Mindannyian mellékbüntetést is kaptak: öt éven keresztül nem köthetnek velük szerződést közintézmények, és 100 ezer eurót kell fizetniük minden szülőnek, akinek a kollégiumi hálóteremben halt meg a gyereke. 

A középkori műemlékekben gazdag Aquilát és környékét 2009. áprilisában 6,3-as fokozatú földrengés sújtotta. A katasztrófa következtében 309 ember vesztette életét a romok alatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.