Sok halott

Robbantásos merénylet síiták ellen Pakisztánban

Legalább 47 ember meghalt, több mint 200-an megsebesültek szombaton Pakisztánban egy síiták ellen elkövetett robbantásos merényletben.

2013.02.16 16:34MTI

A pokolgépet távirányítással hozták működésbe az iszlám köztársaság délnyugati részén, Kvetta külterületén. A robbanószerkezetet egy motoros riksára szerelték, és a közlekedési eszközt egy zöldségpiacnál állították le, amely igen zsúfolt volt a detonáció időpontjában. Szemtanúk szerint sok nő és gyerek van az áldozatok között. 

A merénylet elkövetőjeként egy szunnita szélsőséges csoport, a Laskári-Dzsangvi jelentkezett. Januárban ugyanez a szervezet közölte, hogy emberei követték el - szintén Beludzsisztán tartomány székhelyén, Kvettában - azt a robbantássorozatot, amelyben legalább száz ember vesztette életét, és több százan megsebesültek.
 
Ez a január 10-i akció volt minden idők egyik legsúlyosabb olyan merénylete Pakisztánban, amely a síita-szunnita szembenállásra vezethető vissza. Pakisztán 190 millió lakosának zöme szunnita muzulmán, a síiták aránya nagyjából 20 százalék. Tavaly több mint 400 síitát öltek meg merényletekben a dél-ázsiai országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.