"Véletlenül" átlépte a határvonalat

Lelőttek egy pakisztáni katonát Kasmír indiai részén

Indiai katonák Kasmírban agyonlőttek egy pakisztáni egyenruhást, aki állítólag "véletlenül" átlépte a mindkét ország által magának követelt hegyvidéki régiót kettéosztó tűzszüneti határvonalat.

2013.02.15 18:00MTI

Megfigyelők szerint az újabb incidens veszélybe sodorhatja a két állam közötti törékeny tűzszünetet. Az indiai hadsereg szóvivője elmondta, hogy a pakisztáni férfi csütörtökre virradóra átlépte a határt, majd tüzet nyitott az ott őrködő katonákra, akik válaszul agyonlőtték a betolakodót. A tűzpárbajban két indiai katona megsebesült. 

A pakisztáni hatóságok egy katona haláláról adtak jelentést. A hadsereg egyik név nélkül nyilatkozó illetékese szerint nem történt összecsapás, és az áldozat csak figyelmetlenségből ment át az indiai ellenőrzés alatt álló területre, ahol azonosította is magát, és elmagyarázta, hogy került oda. "Elítéljük katonánk ilyen embertelen és brutális megölését" - írta közleményében a pakisztáni hadsereg, hozzátéve, hogy korábban több, hasonló módon eltévedt indiai katonát irányítottak vissza hazájába. 

A kasmíri térségben január elején évek óta nem tapasztalt erőszakos határvillongások újultak ki, amelyek mindkét oldalon több halálos áldozatot követeltek. India és Pakisztán eddig már kétszer háborúzott egymással a régió miatt. Kilenc évvel ezelőtt a két ország között tűzszüneti megállapodás jött létre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.