Szíria

A dzsihádisták elfoglalták Saddádit, sok halott

Az an-Nuszra Front csütörtökön elfoglalta az iraki határ közelében, a kőolajban gazdag el-Haszeke tartományban fekvő Saddádit.

2013.02.14 15:18MTI

A városért három napon át vívott harcokban a kormányerők legalább 100 tagja és az al-Kaidával kapcsolatban álló szíriai dzsihádista szervezet harminc tagja esett el – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). Saddádi elfoglalásával a lázadók közelebb jutottak a 45 kilométerrel északabbra fekvő el-Haszeke tartományi székhelyhez. 

A város elfoglalásának hírét megerősítette a lázadó Szabad Szíriai Hadsereg szóvivője is. Az arabok és kurdok lakta El-Haszeke tartomány jelentős részét adja a szíriai kőolajtermelésnek, amely a Bassár el-Aszad elnök elleni lázadás 2011. márciusi kitörése óta becslések szerint egyharmadával, legfeljebb napi 100 ezer hordóra esett vissza. 

Az an-Nuszra Front, amelynek iraki parancsnokai is vannak, gépkocsiba rejtett pokolgépeket robbantott a biztonsági létesítmények közelében, így tudták a lázadók megostromolni az épületeket és bevenni a várost. Az iszlamista fegyveres lázadók több más térségben is ezzel a módszerrel indítottak támadásokat.
 
Aleppóban, ahol a lázadók napok óta nyomulnak előre, a rendszer beismerte, hogy elveszítette az észak-szíriai nagyvárostól 15 kilométerre keletre fekvő, stratégiai fontosságú támaszpont feletti ellenőrzést. Az aleppói nemzetközi repülőtér és az an-Najráb katonai repülőtér biztonságáért felelős támaszpontot szerdán foglalták el a lázadók.
 
A hadsereg behatolt Homsz nyugati negyedébe, Dzsobarba, míg a lázadók kivonultak a térségből. Homsz tartományban a szíriai légierő tizedik napja bombázta a valaha idegenforgalmi nevezetességnek számító Palmürát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.