Többen elítélték

Nemzetközi reakciók az észak-koreai kísérletre

Több nemzetközi szervezet és számos ország ítélte el kedden az észak-koreai kísérleti atomrobbantást.

2013.02.12 12:42MTI

Az Európai Unió nevében Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő az atomcsendegyezmény "durva megsértésének" nevezte a robbantást. Ashton felszólította Phenjant, hogy tartózkodjon az újabb provokatív akcióktól. 

A NATO "felelőtlen tettnek" nevezte az atomrobbantást, amely súlyosan fenyegeti a világbékét. "Csakúgy mint a decemberi rakétakísérlet, ez is egy felelőtlen tett volt, fenyegeti a nemzetközi és a regionális békét, a stabilitást és a biztonságot" - olvasható a katonai-politikai szervezet közleményében.
 
Guido Westerwelle német külügyminiszter határozottan elítélte az atomrobbantást, és kijelentette: a nemzetközi közösségnek meg kellene fontolnia újabb szankciók bevezetését Észak-Korea ellen. Egyben üdvözölte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az ügyben. 

Francois Hollande francia elnök is "a lehető legszigorúbban" elítélte a kísérletet. Franciaország támogatni fogja, hogy a BT szigorúan elítélje a robbantást, és ugyanerre kéri majd partnereit. "Észak-Koreának azonnal és feltételek nélkül tartózkodnia kell minden olyan cselekedettől, amely azt a veszélyt hordozza magában, hogy nő a feszültség a Koreai-félszigeten, és amely támadás a béke és a nemzetközi biztonság ellen" - írta az elnök közleményében. 

Irán is elítélte, hogy Észak-Korea kísérleti atomrobbantást hajtott végre, megjegyezve, hogy egyetlen országnak sem szabadna atomfegyvert birtokolnia. "El kell jönnie annak a pillanatnak, amikor már egyetlen ország sem birtokol atomfegyvert, amikor minden nukleáris, illetve tömegpusztító fegyvert megsemmisítettek. Ugyanakkor minden országot megillet a jog, hogy békés célra használja az atomenergiát" - jelentette ki sajtóértekezletén Ramin Mehmanparaszt, a teheráni külügyminisztérium szóvivője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.