Az exzsaru háborút indított volt kollégái ellen

Kaliforniai hajtóvadászat a lövöldöző volt rendőr után

Hajtóvadászat indult Kaliforniában egy fegyelmivel elbocsátott rendőr után, aki lelőtte két volt társát, és további egyenruhások, valamint a családtagjaik meggyilkolásával fenyegetőzik.

2013.02.08 07:47MTI

A Los Angeles-i rendőrség közlése szerint egy Christopher Jordan Dorner nevű férfi rálőtt két rendőrre, akik közül az egyiket súrolta a lövedék, majd egy másik helyen ismét tüzet nyitott két rendőrre, az egyiket megölte, a másikat súlyosan megsebesítette.
   
A 33 éves férfit azért is körözik, mert feltehetőleg ő gyilkolta meg a 27 éves Monica Quant és a jegyesét, Keith Lawrence-t szombat éjjel. A lány apja, Randal Quan nyugalmazott rendőrtiszt védte Dornert fegyelmi ügyében. Az elkövető értésre adta, hogy gyilkosságok egy bosszúhadjárat kezdetét jelentik. Los Angelesben csütörtökön visszarendelték az utcákról a motoros járőröket, mert a gyilkos számára ők a legkönnyebb célpontok.
   
Dorner, a haditengerészet volt hadnagya, írt egy 11 oldalas kiáltványt, amelyben bosszút esküdött a csaknem 10 ezer fős Los Angeles-i rendőrség ellen, mert a testületből való kizárásával megfosztották álmai állásától. Felsorolt 40 embert, akit meg akar ölni.
   
"Nem hagyományos, aszimmetrikus háborút indítok mindazok ellen, akik a Los Angeles-i rendőrség egyenruháját viselik, legyenek szolgálatban, vagy azon kívül" - írta Dorner.
   
"Sohasem volt lehetőségem arra, hogy családom legyen, ezért elpusztítom a tieteket" - tette hozzá.
   
A volt rendőr "szükséges rossznak" nevezte a volt kollégái és azok családtagjai elleni támadásokat, amit nem "élvez", de mint mondta, a rendőrségnél jelentős változásoknak kell végbemenniük, és vissza akarja szerezni a becsületét.
  
"Nézzetek egyenesen a feleségetek/férjetek és az életben maradt gyereketek szemébe, és mondjátok meg nekik az igazságot arról, hogy miért haltak meg a gyerekeitek" - olvasható a kiáltványban, amelyben a férfi kijelentette, hogy nem fél a haláltól, mert már régen meghalt.
   
Dornert 2008-ban bocsátották el a rendőrségtől, azzal az indokkal, hogy hamis tanúvallomást tett, amikor azt állította, hogy kiképző tisztje, Teresa Evans őrmester letartóztatás közben megrugdosott egy elmebeteg gyanúsítottat. A rendőri testületből kizárt férfi többször fellebbezett, de visszatérési kérelmét mindig visszautasították, és a Los Angeles-i rendőrség vezetése mai is úgy véli, hogy Dorner eltávolítása helyes volt.
   
Az afroamerikai Dorner ezenkívül arra panaszkodott, hogy a Los Angeles-i rendőrség rasszista és brutális.
   
A több mint 120 kilós férfi, akinek mesterlövészi képesítése is van, fegyvert visel és veszélyes - figyelmeztetett a rendőrség, amely a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) segítségét kérte a gyilkos kézre kerítéséhez.
   
A hajtóvadászatban részt vevő erők alapvetően a Los Angelestől mintegy 160 kilométerre található Nagy Medve-tó környékére összpontosítanak, ahol megtalálták Dorner kiégett gépkocsiját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.