Nyilvánosságra hozza adóbevallásait

Tagadja a spanyol kormányfő, hogy feketén kapott pénzt

Tagadta a spanyol miniszterelnök, hogy törvénytelen módon kapott volna pénzt pártjától. Mariano Rajoy szombaton azt is bejelentette, hogy nyilvánosságra hozza adóbevallásait és vagyonnyilatkozatait.

2013.02.02 15:56MTI

Az El Mundo című napilap két héttel korábban megszellőztette, hogy a kormányzó spanyol Néppárt számos tagja két évtizeden át jelentős összegeket kapott a párt pénztárosától. Az El País című napilap csütörtöki számában már konkrét neveket említett, így megnevezte magát Rajoyt is azok között, akik - a párt "titkos könyvelése" szerint - feketén jutottak pénzhez különféle vállalatoktól. A miniszterelnök zsebébe tizenegy év alatt állítólag 25 ezer euró vándorolt törvénytelen úton.
   
A Néppárt vezetésének szombaton tartott rendkívüli ülésén a miniszterelnök kijelentette, hogy soha nem kapott és nem is osztott szét fekete pénzt "sem ebben a pártban, sem más pártban". Hangsúlyozta: nem azért választotta a politikát hivatásául, hogy pénzt keressen vele. "Adó- és vagyonnyilatkozataimat már a következő héten nyilvánosságra hozom, hogy minden állampolgár megtekinthesse" - mondta Rajoy, leszögezve, hogy téved, aki azt hiszi, hogy "e zaklatás" miatt lemond a miniszterelnöki tisztségről.
   
Mariano Rajoy 2004 óta vezeti a spanyol Néppártot, s 2011 óta tölti be a miniszterelnöki tisztséget.
   
Az új, Gürtel néven elhíresült korrupciós ügyről a konzervatív El Mundo azt írta, hogy értesülése szerint Luis Bárcenas, a Néppárt pénztárosa - akiről a sajtó nemrégiben kiderítette, hogy 2009-ig Svájcban 22 millió eurós számlát vezetett -, a múlt évtized végéig mintegy húsz éven át 5-15 ezer euróval egészítette ki számos képviselő, köztisztviselő és más funkcionárius fizetését, mégpedig magáncégektől származó bevételekből. Az El País a "bűnösök" között említette María Dolores de Cospedalt, a Néppárt jelenlegi főtitkárát, az ő elődjeit, Francisco Álvarez Cascost, Javier Arenast és Ángel Acebest.
   
A miniszterelnök, elismerve, hogy a sajtóban megjelent információk "nagy botrányt" robbantottak ki, azzal vádolta meg a dokumentumok kiszivárogtatóit, hogy "kényes pillanatban veszélyes helyzetet és instabilitást" igyekeztek teremteni Spanyolországban. Hozzátette, hogy pártja maximális szigorral és igyekezettel jár el az ügyben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.