Egy százéves háborúeta

Spanyol miniszter: "nincs semmi pozitív" az ETA bejelentésében

"Nincs semmi pozitív" az ETA baszk szeparatista szervezet tűzszüneti bejelentésében, amíg nem "mond le végleg a fegyverekről" - vélekedett hétfőn José Blanco spanyol infrastruktúraügyi és közlekedési miniszter, a szocialista párt egyik "nehézsúlyú" tagja.

2010.09.06 11:36MTI

Miközben a kormány vasárnap tartózkodott bármilyen hivatalos állásfoglalástól az ETA-közleményt illetően, Blanco az Onda Cero rádióban kijelentette, hogy "végleg szakítani kell a terrorista bandával". Mint mondta, az ETA "nagyon meggyengült, és keresi a lehetőséget. De nincs más lehetőség, mint a végleges lemondás a fegyverekről és az erőszakról. Ez egy elszalasztott lehetőség".

Az ETA, amelynek csaknem fél évszázados terrorkampányát eddig 829 ember halálért teszik felelőssé, azután jelentett be vasárnap tűzszünetet, hogy egy éve nem hajtott végre merényletet. Az elmúlt két évben 238 tagját fogták el Spanyolországban és Franciaországban, köztük hat olyan személyt, aki hírek szerint a szervezet csúcsvezetéséhez tartozott.

A szervezet már hetekkel ezelőtt jelezte, hogy tevékenységében új, általa politikainak nevezett szakasz kezdődik.

"Nagyon kevés hitelt adunk a szavaiknak - mondta Ángeles Pedraza, a Terrorizmus Áldozatainak Szövetsége elnöke. "Tulajdonképpen semennyit sem. Már hozzászoktunk ehhez."

Az ETA baszk szakadár terrorszervezet a Baszk Haza és Szabadság álarcos tagjai tűzszünetet hirdető nyilatkozatot tesznek (fotó: MTI)


Jacques Massey újságíró, az Intelligence Online munkatársa és az "ETA: Egy százéves háború titkos története" című könyv írója szerint "az ETA történetében most először nem az ETA kényszeríti rá irányvonalát a politikai mozgalomra, hanem a politikai mozgalom (...) csikarta ki az ETA-tól, amit akart, nevezetesen a fegyveres harc beszüntetését".

A szerző megjegyzi, hogy "ma egy (ETA-)vezető három-öt hónapot tölthet a posztján, azután letartóztatják. (...) A nyolcvanas években ötven embert is meg tudtak ölni egy év alatt. Ma legfeljebb egyet vagy kettőt".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.