Fölényes győzelmek

Mindent vitt a spanyol Néppárt

A szavazatok 99 százalékos feldolgozása alapján fölényes győzelmet aratott a konzervatív Néppárt Spanyolország parlamentjében a vasárnap tartott választás eredményeként - közölte a madridi belügyminisztérium.

2011.11.20 20:17MTI

A Mariano Rajoy vezette Néppárt a szavazatok 44,5 százalékának a megszerzésével 186 mandátumhoz jutott a 350 fős képviselőházban. A 2004 óta kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) a voksok 28,6 százalákával 110 képviselőt küldhet az alsóházba. A szocialisták szóvivője, José Blanco már korábban elismerte pártja vereségét.

A Franco-diktatúra korszakának a vége óta az ibériai országban a konzervatív párt ezzel a legjobb, a baloldal pedig a legrosszabb választási eredményt könyvelhette el. A megválasztott miniszterelnök, Mariano Rajoy örömittas híveinek tömege előtt kijelentette, elszántan küzdeni fog a súlyos gazdasági válság ellen, de csodákat nem ígért. Leszögezte azonban, hogy mindazokat a kötelezettségeket, amelyeket pártja vállalt, maradéktalanul teljesíteni fogja. Szavai szerint az ország válságos állapotba került, a gazdasági váláságon kívül égető probléma az Európai Unión belüli legmagasabb, 22 százalékos munkanélküliség.

Rajoy hangsúlyozta, hogy kéri összes honfitársa erőfeszítését a gondok leküzdéséhez, és figyelmeztetett, az ország előtt álló feladatok nem könnyűek. Ugyanakkor kifejtette, meggyőződése, hogy számíthat mindenki, a nagyon helyzetbe került, az állásukat elvesztő emberek segítségére is.

Spanyolország számára döntő fordulat következett be - mondta Rajoy.

A mostani parlament mandátuma eredetileg 2012 márciusáig szólt volna, ám a leköszönő kormány éppen a gazdasági válság miatt döntött a voksolás előrehozásáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.