Az egyes intézményekből is

Holland álláspont: Schengen, eurózóna - egyenként is ki lehessen lépni

A holland miniszterelnök szerint lehetővé kellene tenni az európai uniós tagországoknak, hogy saját döntésük alapján adott esetben kilépjenek az EU-ból vagy annak egyes intézményeiből, beleértve a határellenőrzés nélkül működő schengeni övezetet vagy az eurózónát is.

2013.02.01 08:05MTI

Mark Rutte erről abban a levélben foglalt állást, amelyet a holland parlamentnek nyújtott be a témában csütörtökön.

Megjegyezte azt is, hogy ennek a lehetőségnek a megteremtéséhez szerződések módosítására lenne szükség, hiszen az euróövezet és a schengeni zóna létrehozását kimondó szerződések jelenleg nem teszik lehetővé az utólagos kilépést.

Rutte állásfoglalása csak néhány nappal követte David Cameron brit miniszterelnökét ugyanebben a témában. Cameron a múlt héten elmondott beszédében bejelentette: elképzelhető, hogy Nagy-Britannia 2015 után, a következő parlamenti időszak első felében népszavazáson dönt EU-tagságának jövőjéről.

A nemzetközi gazdasági válság egyik következményeképpen az EU-tagországok között eszmecsere kezdődött arról, hogyan alakuljon az unió jövője hosszabb távon.

Rutte már tett a mostanihoz hasonló megjegyzéseket az idei davosi Világgazdasági Fórumon is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.