22 halott Port-Szaídban

Az egyiptomi Nemzetvédelmi Tanács párbeszédre szólít fel

Az egyiptomi Nemzetvédelmi Tanács széles körű nemzeti párbeszédre szólított fel szombaton, miután egy bírósági ítélet nyomán Port-Szaídban kitört utcai összecsapásokban 22 ember vesztette életét.

2013.01.26 19:42MTI

A tanács, amelynek élén Mohammed Murszi államfő áll, elítélte az erőszakot. A testület üléséről a televízióban beszámoló tájékoztatási miniszter hangsúlyozta: ha szükségesnek látja, a Nemzetvédelmi Tanács rendkívüli állapotot vagy kijárási tilalmat fog kihirdetni az erőszakos zavargások sújtotta vidékeken. 

A port-szaídi bíróság délelőtt 21 embert ítélt halálra abban a perben, amelyben az egy évvel ezelőtt a városi stadionban lejátszott bajnoki labdarúgó-mérkőzés végén kitört tömegverekedés és gyilkosságok gyanúsítottjai álltak bíróság előtt. A szurkolók összecsapása során összesen 74 ember halt meg. Az ítélet hallatán a vádlottak rokonai megrohamozták azt a börtönt, ahol hozzátartozóikat őrzik.
 
Megpróbáltak betörni az épületbe, emiatt összetűzésbe keveredtek a biztonsági erőkkel, és két rendőrt lelőttek. A rendfenntartók ezután könnygázt vetettek be, és gumilövedékekkel lőttek a tömegre. Az incidensben összesen 22 ember halt meg. Kairói biztonsági források közlése szerint ezt követően katonai egységeket vezényeltek a földközi-tenger partján fekvő kikötővárosba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.