Ha nem oldódik meg a válság

A választások bojkottjával fenyegetőzik az egyiptomi ellenzék

A következő parlamenti választások bojkottjával fenyegetőzött szombaton az egyiptomi ellenzék legjelentősebb pártszövetsége arra az esetre, ha a hatalmat gyakorló iszlamisták nem alkalmaznak valamilyen "átfogó megoldást" a belpolitikai válság megoldására.

2013.01.26 14:28MTI

Az ellenzék szerint a megoldást szolgálná, ha az iszlamisták egy "nemzeti megmentési kormány megalakítását" kezdeményeznék. A Nobel-békedíjas Mohamed el-Baradei vezette Nemzeti Megmentés Frontja közleményt adott ki erről. Ebben Mohamed Murszi államfőt tette felelőssé amiatt, hogy a biztonsági erők túlzott erőszakkal lépnek fel tüntetők ellen. Az előző napi tüntetések, összecsapások során kilencen haltak meg országszerte. 

Az ellenzéki front független testület felállítását követeli a tragikus események pártatlan kivizsgálása és a felelősök megbüntetése érdekében. Az ellenzék követeli az iszlamisták által szövegezett és parlamenti túlsúlyuknak köszönhetően elfogadott alkotmány felfüggesztését is. Amennyiben Murszi elnök nem hajlandó teljesíteni követeléseiket, a jövő hét pénteki napján (február 1-jén) nagyszabású demonstrációt szerveznek Kairóban. 

Egyiptomban a közeljövőben kellene parlamenti választásokat tartanai, a pontos időpontot még nem tűzték ki. A Mubarak-rezsim két évvel ezelőtti bukása nyomán megválasztott első törvényhozást - a választások során kimutatott formai hibák miatt - tavaly nyáron fel kellett oszlatni. Abban a parlamentben az iszlamista pártok kétharmados többséggel rendelkeztek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.