Neonáci jelképeket is lefoglaltak

Osztrák neonácikhoz kötődő bűnszervezetet számoltak fel Ausztriában

Fegyvereket és neonáci jelképeket is lefoglaltak egy alvilági bűnszervezet felgöngyölítésekor Ausztriában az osztrák rendőrség csütörtöki közlése szerint.

2013.01.24 14:43MTI

Többrendbeli gyújtogatás, rablás, prostitúcióra kényszerítés és tiltott fegyverkereskedelem gyanújával vettek őrizetbe tíz embert Felső-Ausztria tartományban. A gyanúsítottak közül többen egy neonáci csoport tagjai - közölte a hatóság.
 
Az osztrák rendőrök névtelen bejelentések alapján kezdték el a nyomozást. Telefonokat hallgattak le, megfigyelték a gyanúsítottakat, több mint nyolcvan embert hallgattak ki. A gyanú szerint a banda módszereihez tartozott, hogy üzletembereket és rivális bordélytulajdonosokat fenyegetett meg és pénzt zsarolt ki tőlük. Egy bordélytulajdonost, aki nem fizetett, elraboltak és összevertek. 

Vélhetően a csoport tagjai gyújtottak fel egy bécsi szaunaklubot 2011-ben és egy felső-ausztriai nyilvánosházat 2009-ben. Összesen mintegy hárommillió euró anyagi kár okozásával gyanúsítják őket. Házkutatások keretében pisztolyokat, tíz kilogramm robbanóanyagot, valamint töltényeket foglaltak le. Abban a desselbrunni épületben, ahol a neonáci csoport rendszeresen összejöveteleket tartott, horogkeresztes zászlókat és más tiltott jelképeket is találtak. 

Az osztrák közszolgálati rádió (ORF) úgy tudja, összesen mintegy kétszázan tartoznak a neonáci csoporthoz. A most őrizetbe vett neonácik nem ismeretlenek a rendőrség előtt, ugyanis korábban az "Objekt 21" néven ismert, 2011-ben betiltott csoport tagjai voltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.