Tizenkilenc rendőr megsérült

Zavargásba torkollt egy neonáci felvonulás elleni demonstráció Németországban

Összetűzések alakultak ki rendőrök és egy neonáci felvonulás elleni demonstráció résztvevői között a németországi Magdeburgban.

2013.01.13 18:19MTI

A hatóságok vasárnap közölt adatai szerint az előző napi összecsapásokban 19 rendőr sérült meg. A Szász-Anhalt tartományi fővárosban szombaton 12 ezren tüntettek a neonáci felvonulás ellen, amelyen 900-an vettek részt.
 
A rend biztosítására csaknem 2 ezer rendőrt vontak össze. A belvárosba tervezett felvonulást végül a város külterületén tartották meg, az ellentüntetők pedig a városközpontban tiltakozhattak. A több mint tízezer fős tömeget és az alig ezer újnácit így sikerült elkülöníteni, a menet ellen tüntetők soraiból azonban kövekkel és palackokkal dobálták meg a rendőröket, akik könnygáz és gumibot bevetésével válaszoltak.
 
Húsz demonstrálót őrizetbe vettek, kettőt letartóztattak. A rendőrség 45 feljelentést tett, egyebek között súlyos testi sértés miatt. A konzervatív vezetésű tartományi belügyminisztérium szerint a rendőrségi stratégia sikerre vezetett, hiszen a felvonulók és az ellentüntetők között nem alakult ki összetűzés.
 
Az ellenzéki Baloldal és a Zöldek kifogásolták az eljárást, szóvivőik nyilatkozata szerint éppen a két tábor elválasztására épülő taktika az oka annak, hogy a város ismét szélsőjobboldali megmozdulás színhelye lehetett. Neonáci csoportok a második világháborúban Magdeburg ellen végrehajtott legsúlyosabb bombázás, a szövetségesek 1945. január 16-i akciója évfordulója alkalmából több mint tíz éve rendeznek felvonulást a városban. 

Az emlékezés menete elnevezésű rendezvény ellenpontjaként a magdeburgi városvezetés ugyancsak hagyományosan A demokrácia mérföldje néven utcafesztivált szervez a felvonulás napjára. Lutz Trümper polgármester szerint örömteli, hogy a fesztivál sok ezer embert vonzott. Az utcafesztivállal "meg akarjuk mutatni, hogy a város nem a szélsőjobboldaliaké" - mondta a szociáldemokrata politikus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.